objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 26. junij 2012 ob 06:58

Med praznikom spopad znotraj vlade. Virant ostro proti Janši, in obratno!
Tako dramatičnih besed med Janezom Janšo in Gregorjem Virantom letos še ni bilo. Spominjajo na predvolilne čase, ko se je Virant odcepil od SDS in ustanovil Državljansko listo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Točno na dan državnosti, tri dni po petkovi osrednji državni proslavi na ljubljanskem Kongresnem trgu, je hudo "počilo" prav med največjima vladnima koalicijskimi partnerjema, Janševo SDS in Virantovo Državljansko listo. Najprej, včeraj malo čez 12. uro, je prvi začel Gregor Virant s svojo "izjavo o državni proslavi," nato je kmalu na svoji spletni strani udarec vrnila SDS. Tekst z naslovom "Ne tako hitro, Gregor!," je najverjetneje napisal Janez Janša.
Tako "dramatičnih" besed ter medsebojnih obtožb med Gregorjem Virantom in Janezom Janšo, oziroma Janšo in Virantom, vsaj po ustanovitvi vladne koalicije še ni bilo. Spominjajo na tisti predvolilni čas pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, ko se je Gregor Virant dokončno odcepil od SDS in napovedal ustanovitev svoje Državljanske liste.
Gregor Virant, ki pravi, da se njegova Državljanska lista od spornih dogodkov (proslave) ostro distancira, zatrjuje, da je šlo za "solo akcijo SDS. Nekdo si je proslavo preprosto uzurpiral, kar je skoraj totalitarna gesta. Dogodki in proslava so po Virantovi včerajšnji oceni "zmotili vsaj tri od petih koalicijskih partneric."
Spomnimo. To čisto frontno linijo, ki je nastala med proslavo (na eni strani SDS plus Nova Slovenija, na drugi strani pa DL, Slovenska ljudska stranka ter DeSUS), smo popisali že minuli četrtek.
"V sedanjih časih pa je odpiranje ideoloških vprašanj, zlasti iz polpretekle zgodovine, zadnje, kar potrebujemo. Po krivdi SDS se je zgodilo prav to. SDS je naredla veliko napako," slovenski javnosti sporoča Gregor Virant.
Toda Janševa SDS je vrnila z enako mero.
"Slovenija se ni nikoli niti na referendumu niti na svobodnih volitvah odločila za simbol rdeče zvezde ...
To je nekaj podobnega, kot da bi se na slovesnost antihitlerjevske koalicije silila organizacija s prapori, na katerih se bohoti kljukasti križ. Pod simbolom rdeče zvezde je bilo pobitih na deset tisoče mož, žena in otrok med in po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Rdeča zvezda je bila vsiljena tisočim partizanom, ki jih je komunistična partija zlorabila za prevzem oblasti. Pod tem znakom so jih po drugi svetovni vojni silili v strašne zločine nad lastnim narodom."
SDS Gregorju Virantu tudi očita, da je kot predsednik državnega zbora pred državno proslavo "bojkotiral" slovesno mašo za domovino v Ljubljanski stolnici, Državljanski listi pa takole: stranka po mnenju SDS zaseda "nesorazmerno veliko položajev glede na volilni rezultat in povolilno zmanjšanje števila poslancev", poleg tega se gre "ideološke diskurze, ki ne sodijo v 21, stoletje."
O najnovejšem ter doslej največjem "razkolu" znotraj vladne koalicije naj bi se "resno pogovorili" tudi na današnjem koalicijskem vrhu, tako vsaj napoveduje minister za zunanje zadeve in prvak Desusa Karl Erjavec.
Vse to pa je tesno povezano s položajem posameznih strank na slovenskem političnem zemljevidu. Po najnovejši anketi javnega mnenja agencije Ninamedia se je na vrh ponovno povzpela SDS. Opozicijska Pozitivna Slovenija ostaja na drugem mestu, čeprav po zadnji aferi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in dokumentih Dursa njegova stranka po vseh meritvah javnega mnenja doživlja padce od 4 do 5 odstotnih točk. Na tretjem mestu ostajajo Socialni demokrati, ki so po nedavnem kongresu v Kočevju ter zamenjavi Boruta Pahorja z Igorjem Lukšičem na čelu stranke nekaj malega tudi pridobili. Na stran Socialnih demokratov se tako selijo glasovi Pozitivne Slovenije, pa tudi glasovi "leve" strani Desusa. Največ glasov je po meritvah Ninamedie v zadnjem času pridobila Nova Slovenija, največji padec pa beleži stranka Desus.
Po naših informacijah, ki prihajajo iz stranke Desus po zadnji seji sveta stranke, bo za Karla Erjavca "usodnih" naslednjih šest mesecev. Več o tem pa jutri ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Virant Janez Janša Državljanska lista frontno linijo vrnila z enako mero karl erjavec Zorana Jankovića Boruta Pahorja Igorjem Lukšičem

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Med praznikom spopad znotraj vlade. Virant ostro proti Janši, in obratno!