objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 3. julij 2012 ob 11:07

Jankovićevi pišejo prvo interpelacijo. Tarča: minister za finance Šušteršič
Interpelacija naj bi bila napisana čez poletje, vložena pa septembra. Zoran Janković pa nujno porebuje vsaj nekaj, saj mu del levice vedno bolj očita, da vodi preblago opozicijo
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po navedbah več različnih virov iz največje opozicijske stranke Pozitivne Slovenije se pripravlja prva interpelacija, tarča pa je minister za finance Janez Šušteršič. Naši viri trdijo, da naj bi bila interpelacija napisana čez poletje, v proceduro državnega zbora pa vložena takoj septembra. Znotraj poslanske skupine Jankovićeve stranke jo "pripravlja in piše" poslanka Alenka Bratušek.
Formalni razlogi za interpelacijo naj bi bili sporen zakon o uravnoteženju javnih financ in vladna politika do Nove ljubljanske banke.
Slišati je tudi, da naj bi interpelacijo poleg poslancev Pozitivne Slovenije nekako "pro forma" podprli tudi Socialni demokrati.
Spomnimo. Minister za finance Janez Šušteršič je že od sestave Janševe vlade naprej v medijih, ki so blizu trde levice, denimo tednik Mladina, nenehno označevan kot "neoliberalec", in kot je znano, tudi ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković aktualnega finančnega ministra eksplicitno ni hotel v nesojeni levosredinski vladi. Zdaj ko je belgijska KBC zavrnila dokapitalizacijo NLB (kako to hitro vpliva na imidž Janeza Šušteršiča smo ugotavljali že včeraj), se liderjem opozicije očitno zdi "pravi čas" za obračun z ministrom Šušteršičem, posledično pa tudi z Državljansko listo in Gregorjem Virantom, ker niso hoteli v koalicijo z Jankovićem. Lobisti in mnenjski voditelji levice Šušteršiču še posebej zamerijo, ker naj bi on (torej Šušteršič) in Rado Pezdir preprečila Virantov podpis koalicijske pogodbe s Pozitivno Slovenijo in Zoranom Jankovićem.
Mimogrede, poslanka in bivša visoka uradnica na ministrstvu za finance Alenka Bratušek, predvidena za finančno ministrico v Jankovićevi vladi, pa naj bi za "sladko maščevanje" ministru Šušteršiču imela tudi neke osebne razloge.
Vložena interpelacija zoper ministra Janeza Šušteršiča menda ne bi preveč (z)motila tudi nekaterih znotraj SDS, predvsem zato, ker bi interpelacija, čeprav skoraj zanesljivo ne bi bila  izglasovana, pa vendarle "priškrnila" moč in vpliv Državljanske liste, ocenjujejo naši sogovorniki z levice.
Interpelacijo pa nujno potrebuje Zoran Janković, ki mu del levice že zelo resno očita, da se Pozitivna Slovenija gre preveč zvodenelo in blago opozicijo, hkrati pa njegovo stranko po vseh najnovejših anketah javnega mnenja prehitevajo Lukšičevi Socialni demokrati.
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je po objavi našega članka na številna vprašanja novinarjev povedal, da se je v zadnjem času nabralo več kot dovolj razlogov za interpelacijo zoper več ministrov Janševe vlade, ne samo zoper finančnega ministra Šušteršiča v zvezi s fiaskom pri reševanju NLB. "Ko bo čas dozorel, bodo interpelacije tudi vložene," pravi Möderndorfer, Pozitivna Slovenije pa naj bi tako pripravljala interpelacije še zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka in ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Socialni demokrati pa preigravajo možnost konstruktivne nezaupnice celotni vladi in odhod na predčasne volitve.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
janez šušteršič Alenka Bratušek Janševe zoran janković imidž Janeza Šušteršiča Gregorjem Virantom rado pezdir Lukšičevi Jani Möderndorfer Vinka Gorenaka Tomaža Gantarja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jankovićevi pišejo prvo interpelacijo. Tarča: minister za finance Šušteršič