objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 7. julij 2012 ob 07:35

Padec AUKN, kdo bo šef državnega holdinga? Kuntarič ne, verjetno Pogačnik
Prva izbira ministra za finance Janeza Šušteršiča je bil Tomaž Kuntarič, ki pa ne more zaradi konflikta interesov, ker je prek menedžerske družbe Ingor posredno solastnik tudi državnega Gorenja
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po zelo verjetnem scenariju Janševe vlade bo do formiranja Slovenskega državnega holdinga, ki naj bi združil upravljanje državnega premoženja Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, Kada in Soda, prišlo že na (izredni) julijski seji državnega zbora, pravijo naši viri iz vladne koalicije. Ker zakon o holdingu (SDH) hkrati ukinja tudi AUKN, bi to pomenilo, da vlada ne bi (bo) več "kadrovala" nove uprave agencije, ampak samo še upravo holdinga.
Med imeni za vodstvo holdinga se omenjata predvsem Tomaž Kuntarič, sedanji predsednik uprave Slovenske odškodninske družbe, ter poslanec SDS Marko Pogačnik, sicer nekdanji prvi človek Slovenske odškodninske družbe. Po naših informacijah naj bi si minister za finance Janez Šušteršič na novem holdingu želel predvsem Kuntariča (menda si ga je zaželel tudi na čelu AUKN), toda Kuntarič je ponudbo zavrnil. Predvsem zato, ker je kot solastnik holdinške družbe Ingor (gre za podjetje menedžerjev, ki vodijo Gorenje, Kuntarič pa je bil prej svetovalec predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca) posredno solastnik Gorenja, kjer ima država prek kapitalske družbe in AUKN tudi svoj lastniški delež. Zato bi Kuntarič kot predsednik uprave AUKN ali Slovenskega državnega holdinga prišel v konflikt interesov.
"Naslednji" v igri za predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga je poslanec SDS Marko Pogačnik. Po naših informacijah je Pogačnika finančnemu ministru Šušteršiču priporočil tudi Tomaž Kuntarič, in minuli ponedeljek sta se o tem že pogovarja Šušteršič in Pogačnik. Toda dokončna odločitev, kaj bo s poslancem Markom Pogačnikom (bo šel na holding ali ne?), je prvenstveno v rokah njegove stranke SDS.
Spomnimo. Dagmar Komar je z mesta predsednice uprave AUKN odstopila že v četrtek, vlada pa je še isti dan začela tudi postopek za razrešitev preostalih dveh članov uprave, Marka Goloba in Danila Grašiča.
 
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševe vlade Tomaž Kuntarič Marko Pogačnik janez šušteršič Franja Bobinca Dagmar Komar Marka Goloba Danila Grašiča

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Padec AUKN, kdo bo šef državnega holdinga? Kuntarič ne, verjetno Pogačnik