objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 19. julij 2012 ob 13:52

Viri iz SDS: Janša po zaupnico. Viri iz SD: problem nove vlade je Janković
Če jutri pade vlada Janeza Janše, kaj sledi. Predčasne volitve ali levosredinska vlada s tehničnim mandatarjem?!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po najnovejših informacijah iz največje vladne stranke SDS bo predsednik vlade Janez Janša jutri v državnem zboru skoraj zanesljivo predlagal glasovanje o zaupnici, ki jo bo vezal na spremembo ustave in zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Kar naj bi Janša danes zvečer tudi sporočil koalicijskim partnerjem, nato pa še sklicanemu izvršilnemu odboru SDS, če na današnjem predvidenem sestanku s predsedniki in predsednico vseh parlamentarnih strank ter vodij poslanskih skupin (ob 18.00) ne pride do čudeža.
To je, da si Janša zagotovi dovolj poslanskih glasov (dvotretjinsko večino), potrebnih za spremembo ustave.
Naši viri iz SDS pravijo, da je glasovanje o zaupnici pač "edino realno in logično." Slovenija je "na kritični točki, 95 odstotkov ljudi se sploh ne zaveda, kako resna je situacija, del opozicije pa se obnaša kot balinarsko društvo." Janez Janša naj bi o nezaupnici sicer razmišljal že dlje časa.
Če bi do nezaupnice prišlo, predčasne volitve podpirajo SDS, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija, Državljanska lista Gregorja Viranta je proti, prvak stranke DeSUS in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa se že "na veliko" pogovarja o novi levosredinski koaliciji. Erjavca in Viranta je namreč najbolj strah prav novih predčasnih volitev, saj bi njuni stranki lahko hitro obtičali pred vrati parlamenta.
Pri tem je zanimivo, da se Karl Erjavec že javno hvali z "zakulisnimi pogovori" o novi koaliciji (novinarjem je to povedal pred začetkom današnje seje vlade), medtem ko šefa poslanskih skupin Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov, Jani Möderndorfer in Janko Veber, te pogovore zanikata.
Po naših informacijah iz vrst Socialnih demokratov tudi nov predsednik SD Igor Lukšič predčasnim volitvam ni naklonjen, pri morebitnem sestavljanju nove levosredinske vladne koalicije (če pade vlada Janeza Janše) pa se znotraj ožjega vodstva SD upravičeno bojijo "fenomena Janković". Zoran Janković naj bi namreč decembra lani ter januarja letos, po zadnjih parlamentarnih volitvah in med sestavljanjem svoje nesojene vlade, tako "uničil" odnose z Virantom in sedanjim ministrom za finance Janezom Šušteršičem, da z njima dvema tudi po izglasovani nezaupnici Janezu Janši ne bi (z)mogel sestaviti nove vlade. Brez Državljanske liste pa ni levosredinske koalicije, Pozitivna Slovenija, SD in DeSUS imajo namreč premalo število poslanskih glasov.
Naši viri iz SD tako vidijo "možnost sestave" levosredinske vlade z nekakšnim tehničnim mandatarjem, ki bi ga podprle vse štiri stranke nove koalicije (PS, SD, Desus in DL), to pa zagotovo ni ljubljanski župan Zoran Janković.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Gregorja Viranta karl erjavec Jani Möderndorfer janko veber Igor Lukšič zoran janković Janezom Šušteršičem

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Viri iz SDS: Janša po zaupnico. Viri iz SD: problem nove vlade je Janković