objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 9. avgust 2012 ob 06:52

Goršek odstopil. Šel je eden od simbolov propadle politike Katarine Kresal
Če bi Janko Goršek res dal kaj nase in bil moč časti, bi odstopil že takrat, ko je novopečeni minister za notranje zadeve Vinko Gorenak bleknil opazko, kako je Gorška osvobodil političnih pritiskov
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnji odstop generalnega direktorja policije Janka Gorška je bil zadnje tedne samo še vprašanje časa. Na tem portalu smo ga, resda šele za jesen, napovedali že 26. julija, potem ko je to dva dni prej na svojem blogu "posredno" storil minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.
Goršek je uradno odstopil zaradi "razhajanj pri pogledih na vodenje policije," čeprav je še konec junija v prijaznem intervjuju za časopis Delo izjavil, kako z ministrom bistvenih razlik glede dela policije - nimata?! Kaj se je torej zares zgodilo v tem mesecu dni, lahko samo ugibamo, verjetno pa je onkraj dvoma, da je odhod prvega človeka policije pospešila spektakularna policijska aretacija novinarja in lastnika komercialne televizije Info TV Vladimirja Voduška, ki se je zgodila le nekaj ur potem, ko je Vodušek v svojem studiu gostil predsednika vlade Janeza Janšo.
In pa govorice, da utegne premier Janša jeseni izvesti "mini rekonstrukcijo" vlade, pri čemer naj bi zamenjal tudi ministra Gorenaka.
Mimogrede, Denis Sarkič mi je enkrat leta 2009 (datuma se žal natančno ne spomnim), takrat še kot novinar spletnega portala Vest.si, pripovedoval, kako nekateri politiki, med njimi tudi tedanji predsednik vlade ter lider SD Borut Pahor, za "nobeno ceno" nočejo priti v paradno Voduškovo oddajo, ker jih je kobajagi strah, da bodo Voduška med intervjujem aretirali. Hja, takrat je to zvenelo kot dobra šala, super joke, danes pa ...?!
Del aktualne opozicije, predvsem nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ter bivši minister za pravosodje Aleš Zalar (oba LDS), so ob Gorškovem odstopu pričakovano zagnali vik in krik, češ zamenjala ga je politika, nekateri mediji pa res bizarno sprenevedavo (ne naivno!) moralizirajo, kako je Goršek včeraj storil "dejanje časti."
No, Janko Goršek je, vsaj glede svoje časti, definitivno odstopil nekaj mesecev prepozno. Potem ko ga je Vinko Gorenak nekaj časa pravzaprav (ne)razumljivo še pustil na čelu policije, je Goršek najverjetneje že mislil, da bo (lahko) ostal. Zato je bil mučno tiho tudi ob tisti famozni Gorenakovi opazki, da je Goršek zdaj, ko je on (Vinko Gorenak) postal notranji minister, končno "osvobojen" političnega pritiska. Če bi Goršek res dal kaj nase in bil mož časti, bi odstopil že takrat, ko je Vinko Gorenak to "bleknil" ... Pa ni!
Neusmiljeno dejstvo je tudi, da je Goršek odšel tako, kot je prišel. Po "politični liniji." Februarja in julija 2009 ga je lastnoročno nastavila kmalu propadla političarka Katarina Kresal, brez javnega razpisa, zelo podobno kot predsednika uprave Nove ljubljanske banke Draška Veselinoviča.
Ne pozabimo: zaradi Gorškove eksplicitne politične nastavitve je Kresalova najprej nonšalantno ignorirala javni razpis, potem pa še celo spremenila zakon o kadrovanju generalnega direktorja policije.
V minulih treh letih je Janko Goršek upravičil sloves "pudlja" Katarine Kresal (vzdevek, ki so mu ga množično nadeli spletni komentatorji) in postal eden od simbolov politične moči ter policijskega vpliva Kresalove, ki je začela pospešeno propadati po aferi Baričevič, dokončno pa je Kresalovo odnesla afera najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada. Obe največji aferi Katarine Kresal (ki sta poleg Golobičeve Ultre postali tudi ključni aferi skrajšanega mandata vlade Boruta Pahorja) sta bili torej neposredno povezani s policijo pod vodstvom generalnega direktorja - Janka Gorška.
Politične maske so padle tudi takrat, ko se je Gorškov šef kriminalistične uprave Aleksander Jevšek na lanskih parlamentarnih volitvah, kot poslanski kandidat, pridružil LDS, torej stranki ki jo je vodila notranja ministrica Katarina Kresal.
Februarja letos smo tudi zapisali, da naj bi nov generalni direktor policije postal Karol Turk, takrat še načelnik Policijske uprave Celje. In res, Karol Turk je bil nekaj mesecev pozneje imenovan za Gorškovega namestnika, zdaj pa ga je Goršek menda kar sam predlagal za svojega naslednika. Janko Goršek bo policijo sicer vodil do 1. oktobra. Ampak dokončno imenovanje Karola Turka za "novega Gorška" je po naših zadnjih informacijah še pod velikim vprašajem ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janka Gorška napovedali že 26. julija Vinko Gorenak Vladimirja Voduška Janeza Janšo zamenjal tudi ministra Gorenaka Denis Sarkič Borut Pahor Katarina Kresal Aleš Zalar Draška Veselinoviča Golobičeve aleksander jevšek Februarja letos Karol Turk

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Goršek odstopil. Šel je eden od simbolov propadle politike Katarine Kresal