objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 21. avgust 2012 ob 07:07

Kovačič na polno v korupciji, Senica se je zmazal, ker je bil samo zasebnik
Ključne povezane osebe razvpitega poskusa nakupa Večera leta 2010 so bile Miro Senica, Katarina Kresal, Matej Raščan, Jasna Coustaury, Jani Soršak in Matjaž Kovačič, vsi ostali pa stranski igralci
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Gorana Klemenčiča je v razvpiti aferi poskusa nakupa Večera leta 2010 Matjaža Kovačiča in Majo Skernišak, nekdanjega predsednika in članico Nove kreditne banke Maribor, uradno razglasila za "koruptivna." Kovačič in Skernišakova sta po ugotovitvah protikorupcijske komisije "s kršitvijo notranjih aktov banke ter v nasprotju z dolžno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika zasebnemu podjetju omogočila korist v obliki pridobitve finančnih sredstev za plačilo are za nakup večinskega paketa delnic družbe Večer."
Ali na kratko: mariborska banka v državni lasti je bila tista, ki je zagotovila "ključni denar" do takrat povsem neznanemu podjetju 3Lan iz Murske Sobote za plačilo are prek povezanih oseb za nakup Večerovih delnic.
Za osvežitev spomina. Sporni denarni tok in "seznam" povezanih oseb smo 24. januarja letos prvi in dokončno razkrili na našem portalu, ko smo objavili anonimno pismo tako imenovanega insajderja. Del zaupnih bančnih dokumentov, ki prikazujejo posle med mariborsko banko, Vinagom in zdaj že propadlim založniškim podjetjem Delo Revije, pa smo objavili že septembra lani.
Glavne "povezane" osebe so (bile) odvetnik Miro Senica, tedanja ministrica za notranje zadeve in seveda bivša predsednica LDS Katarina Kresal, Jasna Coustaury, direktorica podjetja Bomor d.o.o. in prijateljica Katarine Kresal, mali medijski tajkun ter bivši lastnik Dela Revij Matej Raščan, nekdanji direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak ter Matjaž Kovačič, vsi ostali so bili bolj ali manj stranski igralci.
Komisija za preprečevanje korupcije, ki naj bi obsežno gradivo o spornem nakupu Večera dobila 25. avgusta 2011 (enako gradivo je bilo takrat posredovano tudi članom nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor in vodstvu Agencije za upravljanje kapitalskih naložb), je za koruptivna razglasila "samo" Kovačiča in Skernišakovo, ker sta pač vodila banko v večinski državni lasti. Miro Senica, pri katerem se je začel denarni tok, se je (tudi) tokrat izmazal, saj je fizična oseba, ki lahko s svojimi delnicami raznih podjetij seveda počne, kar hoče. Podobno verjetno velja tudi za Raščana in Coustauryjevo. No, odvetnik Miro Senica vseskozi - kot vedno - vse zanika, razen "poznanstva" z Matejem Raščanom.
Verjetno pa ni nobenega dvoma, da se Raščan in lastnik podjetja 3Lan Denis Čeh nakupa Večera ne bi mogla niti slučajno lotiti brez sodelovanja, vpliva in politične moči Mira Senice in Katarine Kresal. Za nameček je Miro Senica hkrati celo svetoval Delu pri prodajo Večera, vendar je ta posel zaradi naše objave "pisma insajderja" pozneje tudi povsem upravičeno izgubil. Spomnimo, Raščanove tabloidne revije so Kresalovo kot po tekočem traku razglašale za Obraz leta, Slovenko leta in "kraljično", Raščan je debelo sodil v politično-poslovni krog okoli Senice in Kresalove. Podobno velja za Jasno Coustaury, ki se pojavlja v številnih poslih Senice in Kresalove, med drugim tudi v mahinacijah famoznega obalnega posestva Bužekijan. Matej Raščan je bil poročna priča Janiju Soršaku, nekaj časa sta sta bila tudi tesno poslovno povezana, predvsem okoli Raščanovih poslov v kazinoju Maribor.
Zanimivo, da je Miro Senica zaradi objave "pisma insajderja" zoper avtorja teh vrstic vložil tudi kazensko tožbo(?!), toda po včerajšnjem razkritju komisije za preprečevanje korupcije in posebne vloge odvetnika Senice kot "začetnika" denarnega toka so "argumenti", zapisani v tožbi Mira Senice, dokončno postali brezpredmetni.
Usode ključnih akterjev poskusa nakupa mariborskega časnika Večer so danes znane. Miro Senica, ki se je takrat sicer znebil slabo stoječih delnic elektro podjetij, naj bi imel precejšnje finančne težave (nekateri pravijo, da se bo celo težko rešil bankrota), Kresalova je kot političarka že bankrotirala, Mateja Raščana lovijo upniki, Durs in menda tudi kriminalisti, Janiju Soršaku ni uspel postati minister za notranje zadeve (bil je prvi kandidat Virantove Državljanske liste) in je (p)ostal odvetnik, Maja Skernišak naj bi poskušala samomor (uradno je šlo za prometno nesrečo), dlje časa je bila v bolnici, zdaj pa spet dela v banki, Matjaža Kovačiča so končno "odstopili" decembra lani, septembra pa naj bi začel kariero direktorja prodaje Gorenja v Srbiji.
 
ODMEV
Katarina Kresal se ni ukvarjala z nakupom Večera
V prispevku "Kovačič na polno v korupciji, Senica se je zmazal, ker je bil samo zasebnik", ki ste ga objavili danes, 21.8.2012 na svojem portalu www.pozareport.si, ste med drugim med zapisali, da je bila med glavnimi povezanimi osebami, ki naj bi poskusile kupiti večer tudi tedanja ministrica za notranje zadeve in bivša predsednica LDS Katarina Kresal. Katarina Kresal se nikoli in na noben način ni ukvarjala z nakupom Večera, zato so omenjene navedbe neresnične.
Petra Škofic
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gorana Klemenčiča Matjaža Kovačiča Majo Skernišak miro senica Katarina Kresal Jasna Coustaury Matej Raščan Jani Soršak Denis Čeh Virantove Katarina Kresal se ni ukvarjala z nakupom Večera Petra Škofic

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kovačič na polno v korupciji, Senica se je zmazal, ker je bil samo zasebnik