objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 27. avgust 2012 ob 07:06

Čigav je ta denar?! Nenavadna bančna nakazila politikom Virantove stranke
Provokacije, mahinacije ali diskreditacije? Janko Jenko in Jani Toroš sta na transakcijske račune skupaj dobila 8.200 evrov. Denar sta vrnila in zanikata, da gre za podkupnine pri igralniških koncesijah
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vsaj dva vodilna politika Državljanske liste, Janko Jenko, politični direktor stranke, in Jani Toroš, vodja kabineta ministra za finance Janeza Šušteršiča, sta pred tremi ali štirimi tedni prejela dve sumljivi finančni nakazili.
Jenko je na svoj osebni transakcijski račun dobil pet tisoč evrov, Toroš pa 3.200 evrov na transakcijski Inštituta za inovativni management, kjer je predsednik sveta. Pri nakazilu, ki ga je na TRR pri Novi ljubljanski banki prejel Jenko, je pisalo "vračilo kredita," pri nakazilu na inštitut (TRR pri SKB banki) podrobnosti niso znane, računovodkinja inštituta je namreč na dopustu. Oseba, ki je po dostopnih podatkih denar nakazala Jenku in Torošu, pa naj bi bila ena in ista. Gre neznanega Kristjana Žagarja.
Da sta denar res dobila, sta nam potrdila oba, Jenko in Toroš, zatrjujeta pa tudi, da sta ga že vrnila neznanemu pošiljatelju, ki naj bi denar nakazoval v Avstriji, menda prek katarske Barwa banke. Kot pravita, Kristjana Žagarja ne poznata.
Zgodba z nenavadnimi nakazili se je začela "kriminalno" zapletati v petek, ko je eden od novinarjev Slovenskih novic po telefonu poklical Janka Jenka in Janija Toroša, češ pred seboj ima bančne izpiske, ki dokazujejo, da sta ta denar (5.000 in 3.200 evrov) dobila kot provizijo za podelitev igralniških koncesij razvpitemu ljubljanskemu poslovnežu Sergeju Racmanu. Ki mu je (oziroma njegovemu podjetju Onisac), spomnimo, vlada na predlog ministrstva za finance pred kratkim res podelila koncesijo za igralni salon na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Novinar naj bi Janku Jenku in Janiju Torošu še dejal, da bančni izpisek tudi dokazuje, kako je Racman (prek nekega svojega podjetja v Celovcu) denar nakazal Jenku in Torošu.
Mimogrede, avtor teh vrstic omenjenih bančnih izpiskov ni videl.
Janko Jenko in Jani Toroš sta novinarju, vsaj po njunih besedah, zatrdila, da to vsekakor ne more držati, saj pri obeh nakazilih piše, da je sporni denar nakazoval Kristjan Žagar (ne pa kakšno avstrijsko podjetje Sergeja Racmana), pri čemer sta denar itak že vrnila. Nenavadno je tudi, pravita Jenko in Toroš, da bi denar, kobajagi "namenjen podkupnini," romal na transakcijske račune. Po novinarskem telefonskem klicu pa naj bi dobila občutek, da gre za "poskus diskreditacije."
Oba, Jenko in Toroš, sta o zadevi minuli petek (no, resda šele potem, ko ju je poklical novinar), obvestila predsednika stranke in državnega zbora Gregorja Viranta, ministra za finance Šušteršiča ter policijo in Komisijo za preprečevanje korupcije.
Komentar Sergeja Racmana še čakamo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janko Jenko Jani Toroš Janeza Šušteršiča Kristjana Žagarja Sergeju Racmanu Gregorja Viranta

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Čigav je ta denar?! Nenavadna bančna nakazila politikom Virantove stranke