objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 19. september 2012 ob 07:09

Na Delu komplikacije. Urednica pod mizo grozi s štrajkom, Novkovič bo tožil
Začasna predsednica uprave Marjeta Zevnik naj bi v nekaj mesecih opravila dirty posel, to je množično odpuščanje. Namesto Romane Dobnikar Šeruga si lastniki Dela želijo odgvornega urednika od zunaj
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Danes ob enih, teden dni po bliskoviti zamenjavi predsednika uprave časopisne hiše Delo Jurija Giacomellija, se bo začasna prva dama Dela in predsednica nadzornega sveta Dela Marjeta Zevnik "prvič sestala" na pogovoru z nekaterimi vodilnimi urednicami in uredniki. Povabljeni morajo pripraviti in prinesti svoje programe za sanacijo stanja in "poglede" za naprej.
Medtem pa se v zakulisju Delove stolpnice stvari precej komplicirajo, pravijo naši viri. Praktičen dokaz temu je tudi izjemno pomanjkanje notranjih novic, kaj se pravzaprav dogaja, čeprav gre za ljubljansko novinarsko hišo, ki se običajno dobesedno trese od tračev, medsebojnega opravljanja in pripovedovanja "zanesljivih" informacij.
Marjeta Zevnik, sicer članica ožjega vodstva Pivovarne Union in članica uprave Pivovarne Laško naj bi na Delu ostala le nekaj mesecev, v tem času pa opravila umazan ali tako imenovani "dirty" posel. To je odpuščanje zaposlenih, česar se odstavljeni Giacomelli ni in ni upal resno lotiti. Delo bo v najkrajšem času tako ali drugače moralo zapustiti okoli 70 do 100 ljudi (to je že pred leti ocenilo znano mednarodno svetovalno podjetje A.T.Kearney, ki je opravilo skrbni pregled Dela), od tega vsaj 30 ali 40 novinarjev. Prav to naj opravila Marjeta Zevnik, nov predsednik uprave, kdorkoli že bo, pa naj bi po njej prišel "na čisto". Mimogrede, Zevnikova ne sedi na Delu, ampak deluje iz poslovne stavbe Pivovarne Union. Marjeta Zevnik "na Delo" pride samo takrat, ko je treba določene stvari urediti, tudi brutalno, pravijo naši viri.
Edina imena, ki so se doslej pojavila ob ugibanjih, kdo bi utegnil naslediti Giacomellija, so Božidar Novak, solastnik mariborske agencije Spem, Marjan Novak, direktor založniške družbe Medijski partner (izdajajo Marketing magazin, po novem pa tudi revijo Ambient), in Jure Štruc, dolgoletni vodja odnosov z javnostmi v Pivovarni Laško, večinski lastnici Dela. Po naših informacijah "oba Novaka" nimata nobenih možnosti, Jure Štruc si sicer močno želi, ožje vodstvo Pivovarne Laško pa z Juretom Štrucem menda nima teh kadrovskih načrtov. Se pa govori, da naj bi se na bodoči javni razpis za predsednika uprave Dela pozneje prijavil Branko Pavlin, nekdanji predsednik uprave Dnevnika, ki je že nekaj časa v pokoju, to poletje pa je preživel v svojem (novem) počitniškem stanovanju na Visu. Branko Pavlin naj bi bil prvovrsten direktor predvsem za nadaljnje klestenje stroškov dela na Delu. Na javni razpis se bo, vsaj tako je slišati, skoraj zanesljivo prijavil tudi Marjan Novak.
Zamenjava odgovorne urednice časopisa Delo Romane Dobnikar Šeruga naj bi bilo samo "vprašanje nekaj dni," morda se to zgodi že do konca tega tedna, pravijo naši viri. Toda Romana Dobnikar Šeruga bi zato, da prepreči svojo odstavitev, utegnila izigrati jokerja, to je štrajk novinarjev Dela, ki ves čas visi v zraku. Laščani se stavke menda precej bojijo, hkrati pa naj bi Delovi novinarji zagnali medijski vik in krik, tudi v tujini, da gre za politični kadrovski obračun. Pri tem je, vsaj po naših informacijah, že vnaprej dogovorjena takojšnja podpora vodstva Društva novinarjev Slovenije, ki ga vodi eden od ključni urednikov Večera Matija Stepišnik, podpredsednica novinarskega društva pa je Klara Škrinjar, novinarka notranjepolitične redakcije na Delu, znana po celi seriji povsem nekritičnih člankov v korist sedanjega vodstva RTV Slovenije.
Ob zamenjavi Romane Dobnikar Šeruga naj bi po pripravljenem scenariju takoj protestirala tudi Jankovićeva opozicijska Pozitivna Slovenija, poslanka Socialnih demokratov Majda Potrata pa naj bi sklicala izredno sejo parlamentarnega odbora za kulturo in šolstvo.
Mimogrede, neprodaja mariborskega Večera, katerega lastnik je Delo, je eden od glavnih razlogov zamenjave Jurija Giacomellija.
Vodstvo Pivovarne Laško si po naših informacijah želi novega odgovornega urednika oziroma urednico časopisa Delo pripeljati "od zunaj", ker je Delo absolutno potrebno predvsem uredniške in novinarske prevetritve. Kaj smo pa naredili, če namesto Romane Dobnikar Šeruga nova urednica postane, denimo, Mateja Babič, se logično sprašujejo v Pivovarni Laško ...?
V prihodnjih dneh se bo predvidoma morala posloviti tudi šefinja marketinga in oglasnega trženja Ladeja Godina Košir. Pri tem je zanimivo, da sta Jurij Giacomelli in Ladeja Godina Košir zadnjih nekaj mesecev postala tudi intimni par. Giacomelli se je ločil že pred časom, Ladeja Godina Košir pa se je pred kratkim "doma" razšla zaradi Giacomellija. Pravzaprav se je odselil njen "bivši" mož Bojan Popovič, profesor telesne vzgoje na ljubljanski Waldorfski šoli.
Zdaj že nekdanji predsednik uprave Dela je to stanje (njuno zvezo namreč) formalno predstavil celo nadzornemu svetu, kjer so "zadevo" kobajagi akceptirali, vendar samo navidezno. Pojavili so se namreč komentarji, tudi nadzornikov, da Giacomelli v teh okoliščinah ne bo zmogel "realno" ocenjevati poslovnih izidov svoje partnerke Ladeje Godine Košir in njenega oglasnega trženja, kjer so prihodki strmo padli. Minulo sredo, ko so nadzorniki odžagali Giacomellija, je bila Ladeja Godina Košir (spet, kot cinično pravijo na Delu) na službeni poti v tujini. Po zadnjih govoricah pa se Ladeja Godina Košir že ozira po novi službi, tokrat naj bi "pikirala" na Telekom Slovenije.
Po zamenjavi Giacomellija je nadzorni svet nemudoma sprejel tudi prepoved novih zaposlitev in preklic že sklenjenih pogodb o zaposlitvi. Gre za odločitev, ki zdaj preprečuje prihod Gorana Novkoviča, bivšega direktorja in odgovornega urednika Žurnala24, ki naj bi minuli ponedeljek postal pomočnik (namestnik) urednice Romane Dobnikar Šeruga. Po mnenju naših virov je podpis pogodbe z Goranom Novkovičem pomenil "strel v glavo" Jurija Giacomellija, pri čemer se je Giacomelli ustrelil sam, pomagala pa mu je Romana Dobnikar Šeruga. Pri tem je zanimivo, da je Jurij Giacomelli, vsaj do podpisa pogodbe z Novkovičem, še užival nekakšno naklonjenost Delove novinarske scene, potem ko je oznanil, da Novkovič prihaja, pa mu je ta scena večinsko obrnila hrbet. Novkoviču na Delu namreč pravijo "grobar" zaradi stanja, v katerem je zapustil Žurnal in podjetje Žurnal Media, sicer v lasti avstrijske založniške družbe Styria.
Na Žurnalu (Žurnal Media) po javno dostopnih uradnih podatkih danes beležijo že okoli 38 milijonov evrov kumulativne izgube.
Toda Goran Novkovič, ki je z Jurijem Giacomellijem sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, ima v rokah določene pravne adute. Sklepanje pogodb o zaposlitvi je namreč v pristojnosti uprave Dela, ne pa nadzornega sveta. Zato Novkovič resno razmišlja o tožbi zoper Delo. Sam trenutno ne daje izjav, včeraj nam je samo dejal, da bo "več povedal" v prihodnjih dneh.
 
PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV
Avtor v omenjenem članku med drugim navaja:
"Novkoviču na Delu namreč pravijo "grobar" zaradi stanja, v katerem je zapustil Žurnal in podjetje Žurnal Media, sicer v lasti avstrijske založniške družbe Styria. Na Žurnalu (Žurnal Media) po javno dostopnih uradnih podatkih danes beležijo že okoli 38 milijonov evrov kumulativne izgube."
Ker mi avtor članka o navedenih natolcevanjih pred objavo ni postavil nobenega vprašanja, da bi tako preveril informacije, uporabljam zakonsko pravico do prikaza nasprotnih dejstev:
1. Od aprila 2007 do novembra 2010 sem bil v uredniških funkcijah in ne v poslovnih, zato je podatek o kumulativni izgubi brez navedbe tega dejstva povsem zavajajoč.
2. V omenjenem obdobju se lahko sodi o moje uspehu ali neuspehu le na podlagi ocene produktov in podatkov o branosti (Nacionalna raziskava branosti), ki kažejo zelo visoko branost Žurnala24 in Žurnala v tem obdobju.
3. V vseh teh letih so uredništva, ki sem jih vodil, brez izjeme, poslovala znotraj predvidenih stroškov.
4. Konec novembra 2010 sem prevzel vodenje uprave v razmerah, ko so celotni prihodki od oglaševanja padali, namesto da bi rasli, izguba pa je konec leta dosegla 5,8 milijona evrov.
5. V treh mesecih smo z novo upravo obrnili trend. Od marca 2011 do marca 2012 so bili prihodki brez kompenzacij v primerjavi z letom prej kljub krizi spet občutno višji.
6. Lanski rezultat je bil zato in zaradi obvladovanja stroškov (brez učinkov prestrukturiranja družbe v avgustu 2011, saj se ti poznajo šele letos) za 1,5 milijona boljši kot leta 2010. Izguba se je zmanjšala na 4,3 milijona evrov. To je razvidno tudi iz bilanc družbe.
7. Ker so v letu 2010 prihodki podjetja padli, bi morali v letu 2011 za več deset odstotkov povečati prihodke, če bi se hoteli izogniti prestrukturiranju podjetja v avgustu 2011. To žal ob razmerah na trgu ni bilo mogoče. Zato se kljub obrnjenemu, pozitivnemu trendu, žal nismo mogli izogniti prestrukturiranju Žurnala medie in prekinitvi sodelovanja z 12 zaposlenimi in približno desetimi honorarnimi sodelavci.
8. S prestrukturiranjem smo dosegli nižjo raven stroškov, pri čemer smo zagotovili nadaljnje delo več kot 60 zaposlenim, večinski del znižanja stroškov pa so pomenili tisti stroški, ki niso bili stroški dela.
9. Od avgusta 2011 do začetka marca 2012, ko sem podal odstopno izjavo, je podjetje poslovalo povsem v skladu z novim načrtom poslovanja, o čemer lahko pričajo zaposleni Žurnala medie, saj smo jih vsakih osem tednov na rednih sestankih obveščali o tem.
Prosim vas, da te informacije, ki so povsem preverljive v podatkih o bilancah družbe, branosti medijev in internih gradivih o obveščanju zaposlenih odslej naprej upoštevate pri vašem poročanju in da se izogibate izkrivljenemu podajanju informacij.
Goran Novković
 
ODMEV
Spoštovani Goran Novkovič
1. Če ti nesojeni kolegi novinarji na Delu pravijo "grobar", jaz pri tem res nimam nič. Don't kill the messenger.
2. Podatki o kumulativni finančni izgubi družbe Žurnal Media, ki sem jih zapisal v članku, so vzeti iz javno dostopnih uradnih bilanc gospodarskih subjektov, objavljenih na Ajpesu. Torej resnično in verodostojni.
3. Nikjer v članku nisem zapisal, da si ti (edini) krivec za nastale razmere v Žurnalu. Drži pa zapisano, da si takšne razmere zapustil.
4. P.S. Zapisal si 9(!) točk, kjer sebe povzdiguješ v medijsko nebo. Če si že zasedel toliko prostora, bi lahko dodal še deseto točko. O tem, kako si lani ob tem času podrejene novinarke in novinarje s taksiji množično vozil na Žurnal, in jim, šokiranim, vročal odpovedi.
Bojan Požar

 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jurija Giacomellija Marjeta Zevnik Božidar Novak Marjan Novak Jure Struc Branko Pavlin Romane Dobnikar Šeruga Matija Stepišnik Klara Škrinjar Jankovićeva majda potrata Mateja Babič Ladeja Godina Košir Bojan Popovič Gorana Novkovića goran novkovič Spoštovani Goran Novkovič bojan požar

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na Delu komplikacije. Urednica pod mizo grozi s štrajkom, Novkovič bo tožil