objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 28. september 2012 ob 06:59

To je nočna mora nekaterih: Janša govori v New Yorku, Janković pa aretiran!
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Včerajšnje hišne preiskave moških članov družine Janković ter posameznih povezanih oseb (Jadranka Dakić, Uroš Ogrin, Zlatko Sraka in Boštjan Stamejčič) pa res niso nobeno presenečenje. Še zlasti potem, ko izvemo iz prve roke, od Roberta Črepinka, predstojnika Nacionalnega preiskovalnega urada, da policija sumljive posle družine Janković preiskuje že leto dni in pol. Hišne preiskave so bile torej ne "presenetljive", ampak kvečjemu prepozne.
Kaj vse preiskuje policija, poleg Stožic in Baze Dante, še ni točno znano, iz uradnih odgovorov vodilnih policijskih uradnikov pa je moč razumeti, da gre za precej širšo kriminalistično preiskavo. V zadnjem času, denimo, je moč slišati tudi govorice, ki prihajajo iz obveščevalne srenje, da naj bi del denarja za močno predvolilno kampanjo Jankovićeve Pozitivne Slovenije pred lanskimi parlamentarnimi volitvami prišel iz krogov srbske mafije, Zoran Janković, ki naj bi "financerjem" garantiral funkcijo predsednika vlade, pa naj bi zaradi tega že imel določene težave ... 
Hišne preiskave (120 policistov in kriminalistov!) tako dokazujejo predvsem točnost zapisov nekaterih medijev, ki s(m)o prvi poročali o spornih poslih in sumljivih transakcijah Zorana Jankovića, obeh njegovih sinov ter podjetij, ki jih tako ali drugače obvladuje družina ljubljanskega župana in prvaka Pozitivne Slovenije. Čeprav je do morebitne pravnomočne obsodbe kogar koli iz družine Janković seveda še blazno daleč.
Prve reakcije in sprva ne več tako vehementne izjave Zorana Jankovića (o tem, kako si bo zapomnil ta dan: po rojstvu vnukinje, podpisu 112-milijonske občinske pogodbe s Strabagom ter policijski akciji) so bile predvidljive in dokazujejo njegov life-style. Družina, denar, veliki posli.
Tudi to, da se Janković pohvali, kako so mu kriminalisti zaplenili podarjeni iPad, ki ga sploh še ni odprl, je njegov slog.
Na številnih fotografijah, posnetih med hišno preiskavo, je Zoran Janković videti prav cinično besen, kot še nikoli. Njegova soproga Mija in snaha Vesna (žena Jureta Jankovića) pa zgroženi.
Zdi se, kako so ugotovili, da niso več nedotakljivi.
Del Jankovićeve stranke je včerajšnjo policijsko akcijo spolitiziral do malo bizarnih meja. Ko so se hišne preiskave končale in je Zoran Janković pred mestno hišo začel zbranim novinarjem dajati izjave, so se nekateri vidni politiki ter političarke postavile za njim, pred televizijskimi kamerami in fotografi, kot da gre za kakšen kongres politične stranke. Če že lahko razumemo Aleša Čerina, da je stal za Jankovićem - on je prišel na Magistrat "v službo", ker je podžupan, pa niti slučajno ni jasno, zakaj se je tam pojavila (postavila) poslanka Alenka Bratušek?! Je v kostimčku prisopihala fizično braniti Jankovića, ali kaj?
Ok. Po prvih besedah vodje poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja celotna poslanska skupina PS trdno stoji za Jankovićem. Toda na "zasebnih" pogovorih vsaj nekateri pravijo, da so zaradi očitkov, ki letijo na Jankovića, precej zaskrbljeni.
In mimogrede, Zoran Janković je že dejal, da zaradi kriminalistične preiskave zoper njega in družino - kakopak - ne misli odstopiti. Niti kot župan, niti kot predsednik Pozitivne Slovenije.
Več različnih virov, iz vlade in tabora Zorana Jankovića, mi je pred časom, približno dva meseca nazaj, povedalo, da naj bi ameriški diplomati dali vedeti Janezu Janši, da v tem občutljivem in napetem času za Slovenijo ni primerno "zapreti" liderja največje opozicijske stranke. To je bil uvod v poletna (avgustovska) politična dogajanja, ko so se pokazali obrisi možne nove vladne koalicije. Ameriška diplomacija naj bi takrat "lobirala" za linijo Državljanske liste in Socialnih demokratov, vmes pa se je Janković spet ponudil za šefa vlade. Menda je že prišlo do pogovora med Jankovićem in Gregorjem Virantom, pri čemer naši viri pravijo, da so morali Virantu "lomiti roke", da se je dobil z Jankovićem. Ker pa je Zoran Janković spet vztrajal, da Janeza Šušteršiča noče videti v svoji vladi (menda je Virantu rekel, da ima on boljšega ministra za finance), so tajna pogajanja ponovno padla v vodo. Te zgodbe zdaj ni več, Zoran Janković pa naj bi tako avgusta letos že drugič in zadnjič zapravil možnost, da postane premier.
P.S. Janez Janša te dni nastopa v new Yorku, na generalni skupščini Združenih narodov. Zoran Janković pa se otepa kriminalisto in hišnih preiskav, začasno je (bil) tudi pridržan. To so nočne more nekaterih, denimo Milana Kučana ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jankovič Jadranka Dakič Uroš Ogrin Zlatko Sraka Boštjan Stamejčič Roberta Črepinka Mija vesna Jureta Jankovića Aleša Čerina Alenka Bratušek Janija Möderndorferja Janezu Janši Gregorjem Virantom Janeza Šušteršiča

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To je nočna mora nekaterih: Janša govori v New Yorku, Janković pa aretiran!