objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 2. oktober 2012 ob 07:05

Ljubljanski kadrovski razpisi so blef nad blefi. Odloča vedno Janković!
Da bo Samo Lozej postal direktor ljubljanskega Tetola, se je natančno vedelo že dva tedna pred objavljenim javnim razpisom
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Javni razpisi za vodilna mesta v ljubljanski mestni strukturi so "blef nad blefi" in pesek v oči javnosti. "Kdo bo kje sedel", odloča namreč vedno in samo Zoran Janković, župan in prvak Pozitivne Slovenije ter samooklicani oče njegove "velike mestne družine". Le največji naivneži ali totalni fanatiki lahko verjamejo, da je bila Helena Türk, hčerka predsednika države Danila Türka, ki je aprila lani dobila službo na Ljubljanskem gradu, javnem zavodu, ki ga vodi nekdanja šefinja Jankovićevega kabineta in njegova osebna prijateljica Mateja Avbelj Valentan, res najboljša med 228 kandidati in kandidatkami, takrat prijavljenimi na javni razpis za vodjo "grajskega" marketinga. Zadnji primer takšne farse javnega razpisa pa je včerajšnji izbor Sama Lozeja za novega "vršilca dolžnosti" direktorja Termoelektrarne Toplarne Ljubljana.
Tokrat objavljamo celo dokaze.
Kmalu potem, ko je bil zdaj že bivši direktor Tetola Blaž Košorok imenovan za predsednika uprave Holdinga slovenskih elektrarn, smo objavili odločitev Zorana Jankovića, sprejeto v njegovem ožjem krogu, da bo Lozej prevzel Tetol. To je bil 28. avgusta (našo natančno informacijo o Lozeju in Tetolu je pozneje povzel tudi časnik Dnevnik), javni razpis, ki naj bi zadostil formalnostim Jankovićeve že sprejete kadrovske odločitve, pa je bil objavljen, pozor, šele 8. septembra.
Nadzorni svet Tetola se je sestal minulo sredo, kjer pa naj bi se zadeve nekoliko "zakomplicirale". Na javni razpis se je - med osmimi kandidati - prijavil tudi Bogdan Pušnik, znan kot nekdanji prvi človek borznoposredniške hiše Medvešek-Pušnik. Za Pušnika naj bi malo navijal predsednik nadzornega sveta Tetola Aleš Šaver, ker sta "znanca", poleg tega je Bogdan Pušnik poskrbel, da se je njegova prijava še pravočasno znašla v časopisu Dnevnik, kar je zanj pomenilo določeno medijsko reklamo.
Spomnimo, Bogdan Pušnik in predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan sta dolgoletna poslovna partnerja. Bogdan Pušnik se je sicer prijavil tudi na javni razpis za novega predsednika HSE, kjer prav tako ni šel skozi. In mimogrede, Bogdan Pušnik je mlajši brat znanega poslovneža Ivana Pušnika, ki se je pred časom preselil v Švico in živi blizu St. Moritza. Po naših informacijah sta brata sicer (poslovno) sprta in že dlje časa ne govorita.
Sejo nadzornega sveta so v sredo prekinili in nadaljevali ter končali včeraj dopoldne. Izbran je bil Lozej, insajderji pa vedo povedati, kako je imel Šaver zelo jasno naročilo Zorana Jankovića, da morajo nadzorniki imenovati Lozeja.
Po navedbah naših virov, ki Sama Lozeja zelo dobro poznajo, bi bil Lozej brez Jankovića "povprečen uradnik" na mestni občini. Samo Lozej, ki zdaj zapušča mesto direktorja javnega podjetja Ljubljanske tržnice in parkirišča, sicer sodi med zveste ljubljanske kadre Gregorja Golobiča. Lozej je bil tudi eden od ustanovnih članov stranke Zares.
Naslednji tipičen primer, kako Zoran Janković "družinsko" poskrbi za svoje kadre, sta zakonca Jani in Tadeja Möderndorfer. Prvi je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije, nekdanji podžupan Ljubljane in generalni sekretar Jankovićeve stranke, njegova soproga pa je načelnica Službe za javna naročila na ljubljanski občini. Janija Möderndorferja je Zoran Janković inštaliral tudi za (svojega) predsednika košarkarskega kluba Union Olimpije. In zanimivo, mediji nikoli doslej niso poročali, da gre v primeru Zorana Jankovića in zakoncev Möderndorfer za kakršen koli kadrovski nepotizem.
No, tudi Jani Möderndorfer sodi v politično orbito Gregorja Golobiča. Bil je član LDS, ne pa tudi Zares, je pa eden tistih, ki so "z glavo" pri Jankoviću, srce pa jim bije za Golobiča. Če bo z Lozejem in Tetolom nekdanji šef Zaresa Golobič močno posegel v ljubljansko energetiko, tako Golobič prek Möderndorferja solidno obvladuje tudi poslansko skupino Pozitivne Slovenije. Zdaj že propadla zahteva po sklicu izredne seje državnega zbora o bankah je bila menda Golobičeva ideja, vsekakor pa ne Jankovićeva. Spomnimo, Zoran Janković je pred nekaj tedni v Pogledih Slovenije izjavil, da ni za javno pranje perila v slovenskih bankah, naslednji dan po oddaji pa je poslanska skupina Jankovićeve stranke vložila omenjeno zahtevo za sklic izredne seje, ki je pomenila ravno obratno od tega, kar je dejal Janković. Golobič je prek Möderndorferja dosegel, da so znotraj poslanske skupine PS zaposlili skoraj vse dosedanje strokovne sodelavce Zaresa in LDS, razen Božidarja Flajšmana, aktualnega podpredsednika LDS, ker ga kakor niso marali. Gregor Golobič si v senci Zorana Jankovića vsekakor lahko mane roke, župan in prvak Pozitivne Slovenije na vplivne položaje dejansko postavlja njegove (Golobičeve) ljudi.
Tretji primer "zvestih" ljudi, ki obkrožajo Zorana Jankovića, pa je nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude. Še jeseni leta 2008 je bil sodelavec tedanjega liderja Socialnih demokratov Boruta Pahorja in vnet pristaš stranke SD. Po parlamentarni zmagi levega trojčka si je Ude resno obetal mesto ministra za pravosodje, vendar je zaradi koalicijske kombinatorike ostal praznih rok. Ko je na sceno državne politike vstopal Janković, je Ude konvertitsko postal še bolj vroč pristaš Pozitivne Slovenije. Ne samo, da se je znašel med razvpitimi 26 podporniki premierske kandidature Zorana Jankovića, januarja letos bil je tudi prvi govornik na prvem kongresu Pozitivne Slovenije na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Lojze Ude danes velja za enega od najbolj gorečih in brezkompromisnih Jankovićevih apologetov, poleg tega ima praktično neomejen dostop do medijev. Njegove minutaže na slovenskih televizijah so fascinantne. Ciniki pravijo, da Ude pri tem prekaša celo znanega profesorja ekonomije Maksa Tajnikarja, ki je itak nenehoma na malih ekranih.
Vendar je tudi za Lojzeta Udeta finančno dobro poskrbljeno. Odkar je Zoran Janković postal ljubljanski župan, je Lojze Ude prek "svojega" Inšituta za primerjalno pravo na ljubljanski pravni fakulteti resen poslovni partner mestne občine. Po uradnih podatkih Supervizorja (Komisije za preprečevanje korupcije) je Udetov inštitut od mestne občine v zadnjih devetih letih pokasiral dobrih 35 tisoč evrov, večino tega denarja pa je Udetu kapnilo od januarja 2007 naprej, ko je vodenje ljubljanske mestne občine prevzel Zoran Janković ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Helena Türk Danila Türka Mateja Avbelj Valentan Sama Lozeja Blaž Košorok objavili odločitev Bogdan Pušnik Aleš Šaver Bojan Petan Ivana Pušnika Gregorja Golobiča Jani Tadeja Möderndorfer Božidarja Flajšmana lojze ude Boruta Pahorja Maksa Tajnikarja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ljubljanski kadrovski razpisi so blef nad blefi. Odloča vedno Janković!