objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 7. oktober 2012 ob 07:32

Franc Kangler ne cilja samo na državni svet, postal naj bi celo predsednik
Računica je zanj precej preprosta. Tako bi se brez poraza umaknil iz mariborske scene in se zavihtel zelo blizu vrha državne politike
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Da bo mariborski župan Franc Kangler kandidiral za državnega svetnika, smo točno napovedali že sredi septembra. To zdaj postaja tudi dejstvo, njegovo kandidaturo pa sta uradno vložila občinska odbora Slovenske ljudske stranke iz Maribora in Dupleka. Kanglerja pa naj bi poleg SLS in Desusa podprla tudi mariborska SDS, čeprav so nekateri mnenja, da bi stranka Janeza Janše morala imeti svojega kandidata.
Mimogrede, mariborska SDS trenutno išče novega predsednika. Za naslednika Gregorja Pivca je bil predviden Niko Samec, dekan mariborske fakultete za strojništvo ter podpredsednik nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor, ki pa naj bi si premislil. Samec sicer ni rojen Mariborčan, ampak Celjan. Med kandidati za novega predsednika lokalnega odbora SDS v Mariboru se sicer omenja tudi bivši slovenski policijski ataše v Podgorici Zvonko Zinrajh.
Prvi nasprotnik Franca Kanglerja na volitvah v državni svet bo Jože Jagodnik, nekdanji radijski novinar, športni funkcionar in bivši poslanec Socialnih demokratov, ki ga seveda podpira SD, v drugem krogu pa se bo "Franca" Kangler predvidoma pomeril z Dragom Žuro, dosedanjim državnim svetnikom in direktorjem Študentske organizacije Univerze Maribor. Spomnimo, Kangler in Žura sta bila doslej tesna zaveznika, zdaj pa bo Draga Žuro na volitvah v državni svet proti Kanglerju podprla štajerska levica.
Ampak Franc Kangler, ki seveda računa, da bo na volitvah zmagal, menda že računa tudi naprej. Po naših informacijah naj bi bil njegov končni cilj postati predsednik državnega sveta, ki je poklicna funkcija in vsaj protokolarno tretji ali četrti "najmočnejši" politični stolček v državi. Računica je zanj precej preprosta. Tako bi se Franc Kangler elegantno ter "brez poraza" umaknil iz pisarne mariborskega župana in se zavihtel celo blizu samega vrha državne politike.
Za izvolitev na mesto predsednika državnega sveta pa Kangler potrebuje tudi nekaj naklonjenih glasov levice, ki je znotraj državnega sveta pravzaprav prevladujoča. Del levice naj bi Kangler pridobil preko "županskih ambicij" mariborskega poslanca Matevža Frangeža, ki bi v primeru Kanglerjevega predčasnega odhoda iz mariborske občine dočakal priložnost, da je - na nadomestnih volitvah - izvoljen za župana Maribora.
V Mariboru pa se tudi že govori, da bo nova generalna sekretarka državnega sveta, če bo - seveda - za predsednika sveta izvoljen Franc Kangler, postala Milica Simonič Steiner, zdajšnja direktorica mariborske mestne uprave.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franc Kangler že sredi septembra Gregorja Pivca Niko Samec Zvonko Zinrajh Jože Jagodnik Dragom Žuro Matevža Frangeža Milica Simonič Steiner

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Franc Kangler ne cilja samo na državni svet, postal naj bi celo predsednik