objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 3. november 2012 ob 07:18

Jani Möderndorfer. Ta nepomembnež, ki je sesul Jankovićev bančni referendum
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije je po torkovem fiasku menda blazno preplašen, tudi zato, ko ga je urednik Mladine Grega Repovž razglasil za politično nepomembnega
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je tisti mož, ki je bizarno sesul zahtevani referendum svojega šefa Zorana Jankovića o slabi banki. Še več, po zadnjih razkritjih zaradi velike šlamparije poslanske skupine Pozitivne Slovenije, zlasti pa Möderndorferja, v zraku visi tudi zahteva po referendumu o Slovenskem državnem holdingu.
Da je Jani Möderndorfer največji krivec za to šlamastiko, verjetno ni nobenega dvoma. On je tisti, ki je v torek malo pred polnočjo, dve uri potem, ko sta premier Janez Janša in predsednik državnega Gregor Virant v prvi vrsti balkona Gallusove dvorane v Cankarjevem domu ploskala ruski operni divi Ani Netrebko, po naročilu Zorana Jankovića v državni zbor "prinesel" 60 podpisov za obe referendumski zahtevi. Od tega je bilo trideset podpisov originalnih, drugih trideset podpisov pa preprosto skeniranih. Kar formalno ne zadošča ob vložitvi referedumske zahteve, saj poslovnik državnega zbora precizno določa drugače. Ne samo predsednik državnega zbora Gregor Virant in vsa pravna stroka Janija Möderndorferja je tukaj povozil celo ustavni pravnik Lojze Ude, sicer znan tudi kot prvi medijski pravni varuh Zorana Jankovića
Da Jani Möderndorfer preveč površno obvlada poslovnik državnega zbora, je bilo menda jasno že na prvem kolegiju novega predsednika državnega zbora, meseca januarja, ko je bil na to funkcijo izvoljen Virant. "Ubogega" Janija so drugi vodje poslanskih skupin takrat kar naprej preglasovali. Slišati je bilo tudi, da se je s svojimi predlogi enostavno smešil, čeprav je vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije postal zato, ker je zaupnik Zorana Jankovića, pa tudi zato, ker naj bi imel med poslanci Pozitivne Slovenije še največ političnih izkušenj. Poleg Romana Jakića, vendar Romana Jakiča šef Janković ne ceni toliko kot Möderndorferja.
Jani Möderndorfer, nekdanji podžupan Ljubljane, sodi v ožji krog Jankovićevega tako imenovanega "najboljšega moštva." To moštvo je za Jankovića najboljše zato, ker poslušno dela po njegovem diktatu. Ugovorov tukaj ni, možno je le občasno jamranje naokoli, češ kako je treba "popravljati za Zokijem ..."
Čeprav je Jani Möderndorfer član ožjega kroga Zorana Jankovića, ni član tiste najožje skupine, ki je z Jankovićem povezana tudi finančno. Kot sta denimo podžupan Aleš Čerin ali bivša podžupanja Jadranka Dakić. Jani Möderndorfer in Zoran Janković pač nimata skupnih podjetij. Toda po drugi strani je "družina Möderndorfer" eksistenčno še kako odvisna od Zorana Jankovića in Pozitivne Slovenije. Janijeva žena Tadeja Möderndorfer je šefinja službe Mestne občine Ljubljana za javna naročila. Skozi njene roke so šle na primer Stožice, ki so danes predmet tožilskih, kriminalističnih in davčnih preiskav. Njuna hčerka Tjaša Möderndorfer pa je ena od vodilnih kadrov podmladka Pozitivne Slovenije. Zoran Janković je za Möderndorferja poskrbel tudi "izven politike," ko ga je sforsiral za "svojega" predsednika košarkarskega kluba Union Olimpije.
Jani Möderndorfer je svojo politično kariero začel kot tajnik in pozneje vodja svetniške skupine ljubljanske LDS. Pozneje je po izrecnem navodilu Gregorja Golobiča v vlogi šefa tako imenovane "frakcije" začel od znotraj razbijati ljubljanski del stranke (takrat je bila ljubljanska županja Danica Simšič, LDS pa je občino vodila v koaliciji z ljubljanskimi Socialnimi demokrati), kar je bil tudi začetek konca velike LDS. Čeprav se (menda) nikoli ni formalno včlanil v novo levo stranko Zares (pri LDS pa je bil drugo ali tretjeligaš), je Möderndorfer nesporni Golobičev človek. Za Janija Möderndorferja velja, da je z glavo (denarjem in eksistenco) pri Zoranu Jankoviću, "srce pa mu bije" za Gregorja Golobiča. Ni dvoma, pravijo poznavalci levice, da bi (bo) Möderndorfer, če bi (bo) Golobič nekoč tako ukazal, brez večje dileme "izdal" Jankovića.
O (političnem) značaju Janija Möderndorferja veliko pove tudi njegov uradni življenjepis, objavljen na spletni strani Mestne občine Ljubljana. Tam zapiše, da se je "njegova pot" v politiki začela leta 1998, ko je bil prvič izvoljen v ljubljanski mestni svet. Stranko LDS je povsem zamolčal (ne boste verjeli, ampak LDS v njegovem uradnem curriculum vitae ni omenjena niti enkrat), čeprav svojo politično kariero Jani Möderndorfer dolguje izključno LDS, znotraj stranke pa Gregorju Golobiču.
Sicer pa je v življenjepisu nekoliko "ponaredil" tudi svojo izobrazbo. Čeprav je Jani Möderndorfer po izobazbi maturant srednje zdravstvene šole, je že v naslovu življenjepisa eksplicitno zapisal, da je po izobrazbi tolmač slovenskega znakovnega jezika. Kar se mu verjetno zdi precej bolj prefinjeno kot navadna matura neke srednje šole, ki ni niti gimnazija.
Ima pa Jani Möderndorfer menda odlične zveze znotraj miljeja ljubljanskega homoseksualnega lobija, predvsem v posameznih medijih in kulturi. To pa ni tako nepomembno.
Če je Jani Möderndorfer referendum o slabi banki zamočil s predložitvijo skeniranih podpisov, referendumska zahteva o Slovenskem državnem holdingu visi v zraku zaradi razkritja domnevne ponareditve podpisa poslanke Pozitivne Slovenije Melite Župevc, ki je trenutno na porodniškem dopustu. Če je do ponarejanja podpisa poslanke res prišlo (fotografije primerjav "pravih" ter "nepravih" podpisov poslanke, ki so že sinoči zaokrožile po medijih, na prvi pogled kažejo, da je temu tako), potem je Jani Möderndorfer za to vsaj vedel, če že ne kaj več. No, to je situacija, ki jo bo verjetno preiskovala tudi policija, kajti ponarejanje podpisov je kaznivo dejanje.
Da se je Jani Möderndorfer že v sredo zjutraj dobro zavedal napake pri predaji skeniranih podpisov, potrjuje njegov nastop pred novinarji, kjer je v črtastem puloverju poskušal pozornost preusmeriti na Gregorja Viranta, češ naj ga kazensko ovadi, če je karkoli narobe. Kar je (spet) neumnost, saj priložitev skeniranih podpisov pod referendumsko pobudo ni kaznivo dejanje, ampak nepoznavanje poslovnika. Je pa, kot rečeno, kaznivo dejanje ponarejanje podpisov.
Nekateri pravniki sicer opozarjajo, da priloženi skenirani podpisi pod zahtevo za "en" referendum ogrožajo tudi formalno "drugo" referendumsko zahtevo, kjer so predloženi originalni podpisi. Saj ni jasno, kaj naj bi bila prava volja podpisanih poslank in poslancev. Zato bi lahko vodstvo državnega zbora zavrnilo tudi zahtevo po referendumu o Slovenskem državnem holdingu.
Drugič je Jani Möderndorfer pred mediji debelo zamočil na včerajšnji tiskovni konferenci, ko je neženirano priznal, kako ima pri sebi vselej na voljo deponirane podpise vseh poslank in poslancev Pozitivne Slovenije, s katerimi lahko operira po mirni volji. Češ, tako Jani Möderndorfer, to naj bi imeli in počeli tudi vodje poslanskih skupin drugih parlamentarnih strank. Pri čemer ga je Virant spet demantiral: v njegovi Državljanski listi deponiranih podpisov ni.
Naši viri iz Pozitivne Slovenije pravijo, da je Jani Möderndorfer po tem fiasku blazno prestrašen. Menda pa računa (in upa), da ga Zoran Janković "ne bo uničil," saj Janković "slovi" tudi po tem, da članom svojega najboljšega moštva odpušča napake, čeprav je po drugi strani, izven svojega kroga, strahovito zamerljiv. Če pa bo Jani Möderndorfer moral slučajno vendarle zapustiti mesto vodje poslanske skupine (no, šele čez nekaj časa, zaradi preobremenjenosti ter osebnih razlogov), bi ga pri vodenju poslancev Jankovićeve stranke verjetno zamenjala Maša Kociper.
In spomnimo. Zelo hud udarec Janiju Möderndorferju je pred nekaj tedni, in to z levim krošejem, zadal odgovorni urednik Mladine Grega Repovž, ko je med drugim zapisal, da je Jani Möderndorfer politično (povsem) - nepomemben.
No, cinizem običajno nima meja. Morebitni padec obeh, tik pred spoštovanim praznikom reformacije vloženih referendumov, utegne namreč biti največji uspeh njegove politične kariere ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jani Möderndorfer Zorana Jankovića Janez Janša Gregor Virant Ani Netrebko lojze ude Romana Jakiča aleš čerin Jadranka Dakič Tadeja Möderndorfer Tjaša Möderndorfer Gregorja Golobiča Danica Simšič Mestne občine Ljubljana Melite Župevc Maša Kociper Grega Repovž

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jani Möderndorfer. Ta nepomembnež, ki je sesul Jankovićev bančni referendum