objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 13. november 2012 ob 06:50

Obračun na levici. Türk dokazal, da ni gospod, Kučanu pa so se tresle roke
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Brez dvoma, Igor Lukšič, novi prvak Socialnih demokratov, je eden od "ključnih arhitektov" velike zmage Boruta Pahorja v prvem krogu nedeljskih predsedniških volitev. Lukšičevo pismo, ki ga je članom stranke razposlal točno ob pravem času, dva dni pred volilnim molkom, s filigransko dozirano vsebino, je odločilno pripomoglo k temu, da se je dve tretjini volilne baze SD odločilo za Pahorja, ne pa za Danila Türka. Socialnim demokratom je Lukšič dal vedeti, naj volijo Boruta Pahorja in naj jih ob tem ne bo strah, niti sram, saj volijo njihovega, levosredinskega kandidata.
Volilni štab predsednika Türka je namreč računal ravno obratno, da bo dve tretjini esdejevcev volilo Türka, ne Pahorja, Lukšičevo pismo pa je stvari znotraj levice postavilo na pravo mesto. Pahor je protikandidata Türka premagal tudi med volivci levice, zato je Pahorjeva zmaga tudi slavje Socialnih demokratov.
Če pa bi se Igor Lukšič denimo na tistem prvem televizijskem soočenju na Pop TV postavil zraven Danila Türka, namesto Spomenke Hribar ali Rajka Kende, bi Danilo Türk dobil predsedniške volitve.
Dan po volitvah je Lukšičevo profesorsko lekcijo fasal še Slavko Gaber, vodja volilnega štaba Danila Türka. Ja, češ, Sloveniji se z izvolitvijo Boruta Pahorja za predsednika republike ni treba bati nadvlade Janeza Janše, saj je ravno Pahor tisti, ki je leta 2008 premagal Janšo, njegovo (Pahorjevo) vlado pa je zrušila stranka Zares in njej "podobne" politične sile.
Igor Lukšič dan po volitvah tudi odkrito pravi, da je Danilo Türk "neprepričljiv" kandidat. In če bo predsednik Türk v prihodnjih treh tednih "ubral strategijo zaostrovanja," bo njegov končni volilni rezultat še slabši.
Pomembna Lukšičeva poanta pa je tudi v tem, da Borut Pahor ne samo legitimno posega med volivce politične sredine in desnice, ampak je to tudi zelo dobrodošlo. Šele to mu namreč daje visoko stopnjo politične legitimnosti.
Igor Lukšič pa seveda nikoli "ne pozabi" dodati, da bo (njegova) stranka SD na prihodnjih parlamentarnih volitvah - zmagala.
Pahorjeva končna zmaga napoveduje tudi nova razmerja na politični levici. Že pred nekaj meseci sem pravilno napovedal, da bodo letošnje predsedniške volitve, če se bo Borut Pahor odločil za predsedniško kandidaturo (že marca, po nekem daljšem pogovoru s Pahorjem, zame ni bilo več dvoma, da se Pahor podaja na predsedniške volitve) tudi "zadnji veliki obračun" med tako imenovano staro in novo levico. Zagrebški Jutarnji list danes temu pravi "prava mala vojna" na slovenski levici. Med Pahorjem, Lukšičem in Co. na eni ter Milanom Kučanom, Janezom Stanovnikom, Danilom Türkom in Zoranom Jankovićem (čeprav ga jaz osebno nikakor nimam za levičarja) na drugi strani. Če zmaga Pahor, se stara "trda" levica zelo verjetno ne bo več (nikoli) pobrala.
Po zmagi Pahorja tudi "še bolj visi" politična usoda Zorana Jankovića, ki je mimogrede v nedeljo zvečer, ko je kobajagi "analiziral" Türkov poraz ter Pahorjevo zmago, znova "blestel" z verbalnimi nebulozami ter zanj značilnim političnim analfabetizmom.
Pri tem je zanimivo, da ni tako malo tistih, ki so prepričani, da bo Danilo Türk po končnem porazu na predsedniških volitvah 2. decembra "kmalu" prevzel vodenje Pozitivne Slovenije namesto Jankovića. Vendar je to komaj verjetno, za javnost vedno bolj moteče oholi Türk je namreč že dokazal, da je slab politik, približno tako slab kot Janković, zato za vodenje stranke, četudi gre samo za ad hoc stranko Pozitivno Slovenijo, ni posebej primeren.
Pa še nekaj je treba ugotoviti. Volivci niso rekli samo "Da" karizmi, odlični retoriki ter impozantni volji Boruta Pahorja, ampak tudi veliki "Ne" povampirjenim vrednotam (na primer: kar sedem milijonov evrov iz Mercatorja za razvpitega odvetnika Mira Senico oziroma nekdanjo predsednico LDS in bivšo ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal ali slavni biznis dinastije Janković), ki nam jih Danilo Türk ter njegovi botri poskušajo prodati kot vrednote levice.
Zato je (ne)razumljivo, da je v tiskovno središče Cankarjevega doma v nedeljo zvečer pridrvel nekdanji predsednik države Milan Kučan. Prišel je proti vsem pravilom dostojanstva funkcije bivšega predsednika, še posebej zato, ker tam ni bilo nobenih drugih politikov, razen ožjih sodelavcev kandidatov Pahorja in Türka. Toda Kučan ni "samo prišel", hodil je naokoli in dajal togotne izjave, hvalil Türka ter kritiziral medije, ki naj bi predsednika Türka obravnavali premalo vsebinsko in preveč "benigno". Tudi potem, ko so se Pahorjevi in Türkovi že davno razbežali, je Kučan vztrajal. Pri tem so se mu celo vidno tresle roke. Po svoje precej žalostno.
Ko sem pred časom v nekem napol zasebnem pogovoru vprašal Milana Kučana, zakaj se toliko vpleta v dnevno politiko, zakaj kot bivši predsednik republike raje ne da enkrat letno kakšnega velikega intervjuja, drugače pa dostojanstveno molči, recimo po zgledu Billa Clintona, mi je odgovoril, da mu pač novinarji pod nos molijo mikrofone. No, nedeljski večer v Cankarjevem domu je dokazal obratno. Milan Kučan je tisti, ki novinarje cuka za rokav ...
P.S. Kako hudo pomembna je osebna verodostojnost predsedniškega kandidata so dokazali zadnji dnevi pred volitvami. Po Kučanu "benigna" tema, Türkov neprijavljen račun v New Yorku in bizarno laganje o šolanju hčerke Helene, kar smo minuli torek in četrtek razkrili na našem portalu, je Türku znižalo rejting za okoli 15 odstotkov. Vsaj sodeč po primerjavi zadnjih anket javnega mnenja in rezultatov prvega kroga.
Vsaj dva odstotka je Danilo Türk izgubil z bedasto izjavo za Slovenske novice, da je njegova žena Barbara Miklič Türk najbolj seksi Slovenka?! Ta njegova izjava je norčevanje iz Slovenk, pa tudi iz Türkove žene.
S prvo televizijsko izjavo po javni objavi volilnih rezultatov, kjer je predsednik Türk žalil vse povprek, od Pahorja do medijev in državljanov, si je izhodišče pred drugim krogom predsedniških volitev pokvaril za nadaljnjih 10 odstotkov. Ko je stopical v Cankarjevem domu mimo Pahorja in mu prezirljivo dal roko, ne da bi se za trenutek ustavil in rekel vljudno predsedniško besedico ali dve, Danilo Türk ni samo pokazal in dokazal, da ni gospod, ampak si je položaj poslabšal še za 5 odstotkov.
Tako to gre, predsednik Türk postaja vedno večji luzer.
Po vseh teh reakcijah lahko še kako verjamemo govoricam v diplomatskih krogih in zapisom na spletnem forumu Organizacije združenih narodov, ki pričajo o tem, kako in zakaj je moral Danilo Turk leta 2005 na vrat na nos zapustiti New York ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Lukšič Boruta Pahorja Danila Türka Spomenke Hribar Rajka Kende slavko gaber Janeza Janše Milanom Kučanom Janezom Stanovnikom Zoranom Jankovićem Mira Senico Katarino Kresal Billa Clintona

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Obračun na levici. Türk dokazal, da ni gospod, Kučanu pa so se tresle roke