objavi na
pozareport.si

forum

Predsedniške volitve 2012

Četrtek, 15. november 2012 ob 06:44

Agonija predsednika Türka. Zdaj se togotno spravlja nad Bojana Požarja
Ozadje obračuna. Že po razkritju afere z Vasilko Sancin je predsednik Danilo Türk na nekem kosilu očital Borutu Pahorju, da je zgodbo o Sancinovi našemu portalu prodala Simona Dimic
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Zdi se, da je "odhajajoči" predsednik republike Danilo Türk po hudem in (ne)presenetljivem porazu v prvem krogu predsedniških volitev povsem izgubil živce, padel v stanje šoka in se znašel sredi prave agonije. To dokazuje tisti prvi Türkov javni odziv minulo nedeljo ob 19.00, ko sta TV Slovenija in Pop TV razglasili rezultate predčasnih volitev (te smo itak vedeli že vsi, od treh popoldne naprej, vključno s predsednikom Türkom, zato so njegove besede toliko bolj šokantne), zdaj pa tudi tekst, ki ga je predsednik Türk v torek zvečer objavil na svoji spletni strani DaniloTurk2012.si.
V omenjenem pisanju predsednik Türk osebno, togotno in na trenutke tudi povsem neumno obračunava z avtorjem ter vrstic, in to samo zato, ker opravljam svoji novinarski posel. To je, da med predvolilno kampanjo brskam po "temnih lisah" predsedniških kandidatov, kar običajno počnejo novinarji v demokratičnem svetu. Predsednika Türka naj bi zmotilo pisanje našega portala o njegovem napovedanem obisku v ljubljanskem vrtcu Jelka, ki so ga nekateri starši označili kot zlorabo otrok v predvolilne namene njegove kampanje.
Toda resnično ozadje Türkovega napada na mojo malenkost se skriva drugje. V njegovem razočaranju zaradi slabih volilnih rezultatov, za kar je že minulo nedeljo zvečer okrivil medije, tako imenovane "medijske zvijače in manipulacije," predvsem pa v našem razkritju njegovega (bančnega) računa v tujini, ki ga je prikrival pred javnostjo, novinarji in davčno upravo, pa tudi razgaljenje njegovih laži in pozneje sprenevedanj o (ne)plačevaju šolanja njegove hčerke Helene.
Da ne omenjamo predsednikovih zamer do našega portala zaradi poročanja o aferi z mlado doktorico mednarodnega prava Vasilko Sancin.
Medklic. Predsednik Türk je kmalu po medijskem razkritju afere z Vasilko Sancin na nekem kosilu direktno obtožil Boruta Pahorja, da je njegova tedanja šefinja kabineta Simona Dimic našemu portalu "prodala" zgodbo o Sancinovi?! Kar, mimogrede, niti slučajno ni - bilo res.
Pisanje ter "obračun" predsednika Danila Türka na njegovi uradni spletni strani pa nam pove vsaj troje.
1. Kako si predsednik Türk predstavlja delo novinarjev in medijev. Razkritje neprijavljenega računa v tujini je zanj samo "ena od (niza) obtožb predsednika republike?!" Če bi ameriški mediji slučajno razkrili kakšen davčno neprijavljen račun Baracka Obame ali Mitta Romneyja v tujini, bi nedvomno sledil odstop od kandidature in funkcije predsednika države ali guvernerja. Pri nas pa so o tem poročale samo Finance, Reporter, Demokracija in še nekateri drugi spletni mediji, Petra Kerčmar pa je bila edina televizijska voditeljica (Pop TV), ki si je predsednika Türka upala vprašati - tudi to. Slavko Bobovnik na TV Slovenija je bil glede Türkovega računa v tujini preprosto tiho, zato ni čudno, da Bobovnika v Türkovem štabu zdaj javno hvalijo in dajejo drugim za zgled.
2. Predsednik Türk je za predsednika republike s skrajno nenavadnim osebnim napadom na enega od novinarjev ponovno dokazal, da kljub visoki funkciji ni gospod ter kljub visoki postavi dejansko majhen človek in volilni "poraženec brez časti".
In 3. Da se na predvolilne zlorabe (denimo fotografija pokojnega predsednika republike Janeza Drnovška v predvolilnem glasilu predsednika Türka ali njegov predvolilni intervju v glasilu Ljubljana) enostavno poživžga. Bojazni in opozorila staršev otrok vrtca Jelka, opozorila ministra za šolstvo in varuhinje za človekove pravice označuje kot globokoumne izpeljave avtorja teh vrstic, čeprav smo zgolj korektno povzeli upravičena razmišljanja posameznih staršev otrok, ki se osebno - razumljivo - nočejo izpostavljati. Celo ravnateljica vrtca Nada Verbič nam je sporočila, da bo zaradi vseh teh pomislekov ustrezno korigirala vabilo na petkov zajtrk s predsednikom Türkom, res pa je, da nam tako menda popravljenega vabila kljub naši izrecni prošnji ni posredovala.
Najbolj bizarna pa je trditev predsednika Türka, ki mimogrede v svojem pisanju citira celo samega sebe in piše v tretji osebi ednine, da konec oktobra, ko so stekle priprave za obisk v vrtcu, še ni mogel vedeti, da bo dogodek v času drugega kroga volitev?! Tukaj seveda ne gre za noben naivni predsednikov lapsus, ampak njegovo arogantno prepričanje, da bo izvoljen v prvem krogu, potem pa naj bi se v petek pred vrtcem že pojavil kot stari/novi predsednik.
No, predsedniku Danilu Türku prijazno svetujem(o), naj nas novinarje pusti pri miru in naj se raje loti protikandidata Boruta Pahorja, če mu tega v njegovem velikem štabu, polnem dobro plačanih strokovnjakov, ne znajo ali ne (z)morejo (do)povedati. Ali pa so javni obračuni z nekaterimi novinarji le del njegove napovedane "nove" strategije in taktike pred drugim krogom predsedniških volitev?!
Funkcije predsednika republike, kot skrbi Danila Türka, res ni mogoče zamrzniti. Je pa to funkcijo mogoče tudi med predvolilno kampanjo opravljati dovolj korektno, dostojanstveno in brez zlorab.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk DaniloTurk2012.si Helene Vasilko Sancin Boruta Pahorja simona dimic Baracka Obame Mitta Romneyja Petra Kerčmar Slavko Bobovnik Janeza Drnovška Nada Verbič

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Agonija predsednika Türka. Zdaj se togotno spravlja nad Bojana Požarja