objavi na
pozareport.si

forum

Predsedniške volitve 2012

Ponedeljek, 3. december 2012 ob 07:18

Kdo so trije največji zmagovalci in poraženci predsedniških volitev?
Zmagovalci: Borut Pahor, Janez Janša in Igor Lukšič. Poraženci: Danilo Türk, Zoran Janković in Milan Kučan
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Borut Pahor je bil včeraj z veliko večino glasov volivk in volivcev izvoljen za novega predsednika republike Slovenije. Toda kdo so trije največji zmagovalci in trije največji poraženci letošnjih predsedniških volitev? Poglejmo.
 
VELIKI ZMAGOVALCI
1 Borut Pahor
Kljub sesutju njegove vlade se je Pahor pobral kot politični ptič feniks in prelevil v "čudežnega dečka" slovenske levice. Številni na politični sceni se iz njega že leta in leta cinično norčujejo, mu pravijo Barbika, toda Pahor, vsaj po zbiranju funkcij sodeč, postaja najuspešnejši slovenski politik doslej. Na volitvah je bil izvoljen vedno in povsod. Postal je poslanec, enkrat tudi evropski, predsednik državnega zbora, premier in zdaj je predsednik države.
Pahor velja za poštenega, neskorumpiranega in demokratičnega politika. Nič si ni "nakradel", ni v nobenem sodnem postopku. Celo novodobni "mitingaši" ne vihtijo transparentov, kjer bi pisalo "Pahor, tudi ti si gotof!"
Kot predsednik države bo Borut Pahor skušal biti izjemno aktiven poltik. To je njegova ljubezen, to ima (namreč) v krvi in kondiciji. Na predsedniški funkciji bo imel nekaj več časa tudi za fitnes.
Gregorju Golobiču ter "podobnim" propadlim politikom iz Pahorjeve "vladne generacije", ki skoraj patološko sovražijo Boruta Pahorja, se je zvečer moralo dobesedno mešati ...
 
2 Janez Janša
S prepričljivo Pahorjevo zmago ter porazom "osovraženega" Danila Türka je premier in prvak SDS, pa verjetno desnica nasploh, znotraj predsedniške palače dobil(a) korektnega sogovornika. Pahor zanesljivo ne bo spodbujal kulturnega boja, kar je nepredsedniško počel Danilo Türk, niti vabil na ulico in demonstracije, kar si je med finišem predvolilne kampanje prav tako neženirano privoščil Türk. Pahor je goreč zagovornik reform, tudi varčevanja države, hkrati pa ima vpliv na socialdemokratski del slovenske levice.
Zato bivši minister za pravosodje Aleš Zalar (LDS) že govori o novih zametkih "velike koalicije" med SDS in SD (mi dodajmo še plus Virantova Državljanska lista), kar bi bilo - za začetek - skoraj dovolj za ustavno večino. Morda pretirava, morda pa tudi ne. Tudi prva analiza agencije Valicon kaže, da je Pahorja za predsednika republike izvolila prav ta velika koalicija.
Je pa dejstvo, da slovenska javnost na predsedniških volitvah "ni kupila" filma, ki ga je blazno agresivno tržil krog okoli Milana Kučan, Zorana Jankovića, Gregorja Golobiča in Danila Türka, da naj bi bil Pahor samo "podaljšana roka" Janeza Janše.
 
3 Igor Lukšič
Tudi če se dolgoletna sodelavca ter zaveznika Borut Pahor in Igor Lukšič na zadnjem kongresu Socialnih demokratov v Kočevju nista nič dogovorila (ko je Lukšič postal predsednik stranke, Pahor pa kandidat za predsednika republike), danes izgleda, kot da je bilo "vse" dogovorjeno. Pahor je včeraj zmagal predvsem zato, ker je zmagal v boju za glasove SD, kar pa je zlasti zasluga Igorja Lukšiča. Ta je za Pahorjevo zmago izumil mega odmevno sintagmo "mlada levica", tvegal napade in žalitve (kvazi)levičarjev, pa tudi stricev iz ozadja, ki pa ga itak ne bi nikoli "priznali za liderja" slovenske levice.
Toda preverjena naveza Pahor-Lukšič, dveh liderjev tako imenovane mlade (nove) levice, je med predsedniško kampanjo stranko Socialnih demokratov pripeljala na sam vrh lestvic javnega mnenja, in Lukšič tako postaja zelo resen kandidat za predsednika vlade leta 2015.
VELIKI PORAŽENCI
1 Danilo Türk
Njegov volilni poraz je boleč, pravzaprav ena sama totalna katastrofa. Je edini predsednik republike doslej, ki ni dobil drugega mandata, še več, v drugem krogu predsedniških volitve je pokasiral celo manj glasov kot v prvem. Na videz komaj verjetno, toda po drugi strani povsem realno in pričakovano.
Danilo Türk se je med svojim mandatom v nekem trenutku spremenil v pravega "sužnja in hkrati simbol" stare levice. Iz neškodljivega diplomata je postal pristranski politik dela ene politične opcije, kar se je lepo video tudi iz kadrovske sestave njegovega volilnega štaba. S tistimi in takšnimi obrazi, ki so stali za njim, ko se je Danilo Türk sinoči v tiskovnem središču Cankarjevega doma poslavljal do predsedniške funkcije, celo Borut Pahor ne bi mogel zmagali
Ampak ta Danilo Türk še vedno nič ne dojema. Včeraj zvečer je spet govoril samo o sebi, kako dober predsednik je bil, in kakšne vse opravke ima še te tri tedne, ki smo mu preostali do konca mandata. Res tragikomičen ego na kvadrat. Da bi odhajajoči predsednik Türk ljudi "pozval" k enotnosti ali vsaj reformam, ne, niti slučajno.
Zato Danilo Türk pač nikoli ne bo (dober) politik in njegova morebitna kariera na čelu kakšne politične stranke je, verjemite, že zdaj strel v prazno. No, tudi zato, ker je na včerajšnjih volitvah doživel popoln volilno-numerični fiasko.
Med poslovilnim govorom ga je njegova žena Barbara Miklič Türk gledala precej pomilovalno. Češ, dobil si to, kar si iskal ...
 
2 Zoran Janković
Ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije je z volilnim porazom Danila Türka (spet) fasal lekcijo, že tretjo v zadnjih desetih dnevih. Po rubežu in dolgovih njegovega mlajšega sina Jureta Jankovića ter žvižgih demonstrantov in transparentih na Kongresnem trgu, češ, Lopov si in tudi ti si gotof.
Sinoči, ko Janković ni prišel niti med novinarje v Cankarjev dom, se je verjetno tudi njemu posvetilo, kako nikoli ne bo predsednik vlade. Še več, včeraj zvečer so vsi na glas ugibali, ali bo ta veliki volilni poraženec Türk prevzel vodenje Jankovićeve Pozitivne Slovenije. Česar se Janković po njegovih besedah sicer kobajagi ne boji. No, ni jih malo tistih, ki predvidevajo, da bo usoda političnega "zvarka", imenovanega Pozitivna Slovenija, postala zelo podobna usodi stranke Zares, prejšnjega zvarka iz istega laboratorija.
Včerajšnji poraz Zorana Jankovića je toliko mogočnejši tudi zato, ker je Borut Pahor premagal Danila Türka celo sredi Jankovićeve Ljubljane, torej v samem epicentru njegovega sesuvajočega se imperija.
Mimogrede. Zoran Janković naj se že res malo zamisli nad svojimi "pronicljivimi" napovedmi. Češ, v prvem krogu bo zmagal Türk, in v drugem krogu bo zmagal Türk ... Tale Janković res stresa neumnost za neumnostjo.
 
3 Milan Kučan
Nekdanji predsednik države, stric vseh stricev, prastric ali Uronkel (po Marku Crnkoviču) se je tokrat celo osebno vmešal v predvolilno kampanjo. Hotel je dokončno obračunati z "nečakom" Borutom Pahorjem in sebi ter drugim "še enkrat dokazati" svoj vpliv na slovensko politično sceno.
Toda pri tem se je vsaj trikrat bizarno uštel.
Prvič, izpadel je nedostojanstveno. Drugič, razkril se je kot nekdo, ki ne zna več politično pravilno ocenjevati (rezonirati). In tretjič, Milan Kučana slovenska javnost sicer še (malo) posluša, vendar ga ne upošteva več.
Izgubo dostojanstva bo Kučan še nekako prebolel, svoje "izginotje" na teritoriju političnega vpliva pa ne kar tako. Zato je treba nanj ter na druge strice iz ozadja, kljub včerajšnjemu hudemu porazu, še malo računati.
Nenazadnje, to je Milan Kučan včeraj precej togotno in zlovešče napovedal celo sam: Počakajmo, da vidimo, kaj bodo povedale jutrišnje demonstracije ...
Toliko okoli "majanja" Janeza Janše, na levici pa naj bi Kučan ter strici iz ozadja zdaj planili predvsem po Igorju Lukšiču in Socialnih demokratih.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor izvoljen Gregorju Golobiču Janez Janša Danila Türka Aleš Zalar Virantova Milana Kučan Zorana Jankovića Igor Lukšič Barbara Miklič Türk Jureta Jankovića Marku Crnkoviču

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kdo so trije največji zmagovalci in poraženci predsedniških volitev?