objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 4. december 2012 ob 07:13

Vzporedne volitve. Hja, minulo nedeljo bi zmagali tudi Socialni demokrati
Veliki comeback Boruta Pahorja bi spodbudil tudi zmago Socialnih demokratov in srečno vrnitev izgubljene Virantove Državljanske liste v državni zbor
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Po rezultatih vzporednih volitev v državni zbor, ki jih je minulo nedeljo ob drugem krogu predsedniških volitev izvedla agencija Mediana, bi med strankami zmagali Socialni demokrati pred SDS in Pozitivno Slovenijo. V državni zbor bi se uvrstile tudi vse sedanje parlamentarne stranke (Desus, Državljanska lista, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija), s približno enakim številom glasov, precej glasov pa bi dobile tudi "druge" politične stranke, denimo TRS ali Slovenska nacionalna stranka.
Vzporedne nedeljske volitve v državni zbor je agencija Mediana opravila poleg vzporednih volitev predsednika republike na vzorcu 11.502 volivcev, ki so se izkazale za izjemno natančne. Naročnik obeh volilnih raziskav sta bili televiziji TV Slovenija in Pop TV.
V primerjavi z rezultatom vzporednih volitev Mediane pred tremi tedni (prav tako za TV Slovenija in Pop TV) bi ob prvem krogu predsedniških volitev na volitvah v državni zbor takrat zmagala SDS (takrat bi jo volilo 26,3 odstotka), na drugem mestu bi pristala Pozitivna Slovenija (19,3 odstotka) in šele na tretjem mestu SD (18,1 odstotka glasov). Državljanska lista bi pred tremi tedni komaj ujela 2,5 odstotka glasov in bi tako kot edina aktualna parlamentarna stranka ostala pred vrati državnega zbora.
Velika nedeljska zmaga Boruta Pahorja je - skratka - na prvo mesto med političnimi strankami zavihtela SD (in Socialne demokrate postavila daleč pred neposredno konkurenco na levi sredini - Pozitivno Slovenijo), Državljansko listo, ki je podpirala Pahorjevo kandidaturo, pa "vrnila nazaj" v državni zbor.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vzporedne volitve. Hja, minulo nedeljo bi zmagali tudi Socialni demokrati