objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 14. december 2012 ob 06:43

Državni svet. Levi preglasovali ta desne, Lukšič pa znotraj levice Golobiča
Izvolitev Mitje Bervarja za predsednika državnega sveta v političnem zakulisju velja za tretjo letošnjo zmago Igorja Lukšiča
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Med prvim zasedanjem državnega sveta se je v senci "lustracije" mariborskega župana Franca Kanglerja (ki epilog dobiva na ustavnem sodišču, le-to pa naj bi Kanglerja, vsaj po mnenju večine pravnikov, vrnilo nazaj med državne svetnike) odvijal zakulisni spopad za funkcijo predsednika državnega sveta.
Pretirano hudega navala za to funkcijo sicer ni bilo, izvolitev Mitje Bervarja pa se med poznavalci političnega zakulisja pripisuje prvaku Socialnih demokratov Igorju Lukšiču. Sprva naj bi bil skriti kandidat (stare) levice Stane Pejovnik, rektor ljubljanske univerze.
Šlo pa naj bi takole. Ko mu je kandidaturo za predsednika državnega predlagal Igor Lukšič, je Stane Pejovnik odgovoril, da ga univerza ne more pogrešati. Nato se je Lukšič za kandidaturo dogovoril z Mitjo Bervarjem, ki naj bi bil - na politični levici - pravzaprav edini pripravljen "resno" kandidirati.
Spomnimo, žena Mitje Bervarja, direktorja Opere in baleta Ljubljana, je Sonja Kralj Bervar, že nekaj mesecev vršilka dolžnosti predsednice LDS in dolgoletna visoka uradnica ministrstva za kulturo. Med Pahorjevo vlado je Sonja Kralj Bervar veljala za veliko zaupnico tedanje ministrice za kulturo Majde Širca.
Ko pa je Pejovnika po telefonu poklical Gregor Golobič, najverjetneje v dogovoru z Milanom Kučanom, se je Pejovnik nenadoma premislil, ljubljanska univerza bi ga zdaj lahko pogrešala, in Igorju Lukšiču sporočil, da je pripravljen kandidirati. Toda Lukšič mu je dal vedeti, da "imajo" Bervarja, lahko pa je Pejovnik tretji kandidat. Potem se je Stane Pejovnik ustrašil, da ne bo prišel - mimo Bervarja - v drugi krog volitev, zato je kljub pritiskom Gregorja Golobiča odstopil od kandidature.
Štiri glasove državnih svetnikov, ki bi jih (lahko) zagotovila Slovenska ljudska stranka, pa je ponujal Marjan Maučec, stari-novi generalni sekretar državnega sveta. Te glasove je Maučec ponujal "najboljšemu ponudniku", še natančneje, ponujal jih je tistemu predsedniškemu kandidatu, ki bi mu pozneje zagotovil nadaljevanje mandata generalnega sekretarja.
No, po nepotrditvi mandata Francu Kanglerju so Maučecu dejansko ostali samo še trije glasovi, ker Kangler pač ni postal državni svetnik. Glasovi državnih svetnikov, ki jih je imel Marjan Maučec, so na tajnem glasovanju po dogovoru šli Bervarju.
Epilog je znan. Mitja Bervar je v drugem krogu volitev dobil 21 glasov, njegov protikandidat Alojz Kovšca pa 17 glasov. Da se je za predsednika sveta na desnici potegoval "samo" Kovšca, poznavalci razmer pripisujejo "pomanjkanju fokusa" SDS (in desnice nasploh), da bi prevzela vodenje državnega sveta. Potem je Bervar, kot je bilo dogovorjeno, za generalnega državnega sekretarja predlagal Maučeca, ki je dobil 31 glasov.
Igor Lukšič naj bi tako letos zabeležil "že tretjo" letošnjo politično zmago. Po svoji izvolitvi za predsednika stranke na kongresu SD v Kočevju ter slavju Boruta Pahorja na nedavnih predsedniških volitvah - še izvolitev Bervarja, ne Pejovnika, na funkcijo predsednika državnega sveta. Po drugi strani Lukšičev glavni konkurent na levici, ljubljanski župan in prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, letos doživlja poraz za porazom. Ni postal predsednik vlade, njegova poslanka Maša Kociper ni postala predsednica državnega zbora in Jankovićev kandidat Danilo Türk je na predsedniških volitvah doživel fiasko.
Vsekakor pa je treba (še enkrat) povedati, da izvoljeni predsednik državnega sveta Mitja Bervar res velja za izjemno slabega direktorja ljubljanske Opere in baleta. Še več, svet javnega zavoda pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Petrola Janeza Lotriča je tudi uradno s sklepom predlagal Bervarjevo razrešitev iz krivdnih razlogov, vendar je nekdanji Pahorjev "začasni" minister za kulturo Boštjan Žekš ta predlog za razrešitev zadržal v predalu in ga Pahorjeva vlada (Bervarja namreč) zato ni odstavila. Svet zavoda je Bervarju očital celo vrsto poslovnih in finančnih nepravilnosti, tudi ponarejanje bilanc in neplačevanje študentov. Bervarja so napadali celo tisti mediji, denimo Mladina, ki so drugače izrazito naklonjeni LDS in Zares, toda znotraj ministrstva za kulturo sta ga vselej uspešno zavarovali ministrica Širca in njegova žena Sonja Kralj Bervar
Če je Igor Lukšič res "najzaslužnejši" za izvolitev Mitje Bervarja na funkcijo novega predsednika državnega sveta, potem mu gre "šteti" v dobro (vsaj) to, da je tako tudi "mimogrede" poskrbel, da Bervar ne bo več direktor Opere in baleta Ljubljana ...
 
POPRAVEK
Rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Radovana Stanislava Pejovnika g. Gregor Golobič ni nikoli nagovarjal naj kandidira za predsednika Državnega sveta. Poleg tega rektor Pejovnik in g. Gregor Golobič nista imela nobenega (ne pisnega, ne ustnega) pogovora v tem času. Zato je besedilo, ki temelji na izmišljenem pogovoru med mano in g. Golobičem, le cenena izmišljotina.
Prof. dr. Stane Pejovnik
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franca Kanglerja Mitje Bervarja Igorju Lukšiču Stane Pejovnik Sonja Kralj Bervar Pahorjevo Majde Širca Gregor Golobič Milanom Kučanom Marjan Maučec Alojz Kovšca zoran janković Maša Kociper Danilo Türk Janeza Lotriča Boštjan Žekš Prof. dr. Stane Pejovnik

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Državni svet. Levi preglasovali ta desne, Lukšič pa znotraj levice Golobiča