objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 16. oktober 2012 ob 07:03

Drama zakulisja sindikatov. Ambiciozna Lidija Jerkič ruši večnega Semoliča
Govorice: Uroš Rotnik menda zakuril sindikalista Branka Sevčnikarja, zdaj pa naj bi se ponudil vladni koaliciji, da pomaga umakniti referendumsko pobudo, v zameno pa naj bi dobil službo v energetiki
2012 Pozareport

Odpri galerijo

V senci predsedniških volitev, ki bodo 11. novembra, na Martinovo, se v ozadju politične scene odvija prava drama za druge letos najpomembnejše volitve v državi - volitve predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Predsedniški mandat, že peti zaporedni po vrsti, in to po enaindvajsetih letih (!) vodenja največjega slovenskega sindikata, poteče "večnemu" Dušanu Semoliču, ki pa se namerava točno 7. decembra, na prihajajočem kongresu ZSSS, potegovati še za en, šesti mandat.
Toda poznavalci pravijo, da se utegne boj za novega (starega) predsednika sindikata spremeniti v mesarsko klanje. Kandidaturo za predsednico je namreč v predvidenem kandidacijskem roku vložila tudi ambiciozna Lidija Jerkič, predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI). V nadaljevanju članka ekskluzivno objavljamo faksimile njenega podpisanega soglasja za kandidaturo. Do volitev na kongresu se bodo sicer lahko prebili samo tisti kandidati in kandidatke, ki bodo uspeli pridobiti minimalno tretjinsko podporo sindikatov ali podporo sindikatov, ki imajo tretjino članstva.
Čeprav navzven Zveza svobodnih sindikatov Slovenije deluje kot poenotena organizacija, ki se močno zoperstavlja politiki, pa je menda daleč od tega. Dobri poznavalci sindikatov pravijo, da se znotraj sindikalnega zakulisja odvijajo resni frakcijski spopadi, predvsem med Semoličem in Jerkičevo, pri čemer naj bi z Jerkičevo vedno bolj simpatiziral tudi vodilni sindikalist javnega sektorja Branimir Štrukelj.
Mimogrede, Dušan Semolič menda Štruklja pretirano ne mara, ker je preveč prepoznaven (pobira mu medijsko slavo), posledično preveč vpliven, nenazadnje tudi kot nekdanji zet Milana Kučana.
Dokler se v aktualni spopad za predsednico "Semoličevega sindikata" ni spustila Lidija Jerkič, sta se kot kandidata za naslednika Dušana Semoliča omenjala Andrej Zorko, izvršni sekretar Zveze sindikatov za pravno področje in področje delovnih razmerij, ki mu sindikalisti ljubkovalno pravijo "napoleonček", in Goran Lukić, samostojni svetovalec za socialno področje in zaposlovanje, vendar prav tako uslužbenec ZSSS.
Lidija Jerkić naj bi se kandidature lotila premišljeno in resno, kar priča tudi serija člankov o Zvezi svobodnih sindikatov in Semoliču, ki jih je v preteklih tednih napisal novinar Dnevnika Igor Dernovšek. Po navedbah naših sindikalnih virov se Milan Utroša, dolgoletni sekretar Semoličevih sindikatov, sodelavcem pogosto pohvali, da je Igor Dernovšek "naš sindikalni novinar" in da je zmeraj "poslušen", ko gre za pisanje o razdelitvi članarin ter o sindikalnih bilancah. Ni pa znano, ali Igor Dernovšek to ve.
Čeprav so mnogi, po tihem verjetno tudi Jerkićeva, pričakovali, da se bo Dušan Semolič iz higieničnih razlogov po več kot dveh desetletjih vodenja sindikata umaknil sam, temu očitno ne bo tako. Semolič se je po tem, ko je bil izvoljen leta 1991, 1994, 1998, 2002 in 2007, odločil za ponovno kandidaturo.
Pri tem je blazno zanimiv njegov osebni "sindikalni paradoks". Čeprav pokojninsko reformo Janševe vlade sesuva tudi z besedami, naj delo dobijo mladi (namesto da bi starejši delali dlje), se v svojem primeru tega niti slučajno ne drži. Pri svojih letih, šteje jih že 65, se podaja po šesti zaporedni mandat, ki bi ga končal – pozor - star častitljivih 70 let!
Po naših informacijah se je Semolič za kandidaturo odločil tudi po posvetu s svojim "strankarskim" kolegom Igorjem Lukšičem, prvakom Socialnih demokratov. Dušan Semolič namreč še danes sedi v predsedstvu Delavske zveze pri stranki SD. Med Socialnimi demokrati naj bi imel tudi veliko zaupnikov, med njimi Bojana Bugariča, nekdanjega člana sveta SD za področje javne uprave, ki Semoliču svetuje v postopkih pred ustavnim sodiščem.
Hkrati z volitvami predsednika Zveze sindikatov potekajo tudi volitve za (novega) sekretarja, kar je bil doslej že omejeni Milan Utroša. Slednji "slovi" po prehitrih ter evforičnih dopisih in elektronski pošti po adremi Zveze sindikatov, kjer je pozival k protestom, čeprav so se sindikati, vlada in drugi socialni partnerji še vedno korektno pogajali. Naši sindikalni viri pravijo, da je bilo Milanu Utroši – po vseh teh njegovih pozivih na protest - kdaj pa kdaj zaradi tega tudi nerodno.
Spomnimo, Milan Utroša je funkcijo "generalnega" sekretarja nastopil pred enajstimi leti, ko se je junija 2001 upokojil dotedanji sindikalni sekretar Rajko Lesjak. Utroša je bil v Zvezi sindikatov prej zadolžen za soupravljanje, socialni dialog, usposabljanje in izobraževanje.
Glavna trenutna "strateška" težava Dušana Semoliča in Milana Utroše pa je boj panožnih sindikatov za delitev premoženja Zveze svobodnih sindikatov, ki se utegne razplamteti (tudi) na samem kongresu. Po naših informacijah je Utroša izjemno zaskrbljen zaradi morebitne neizvolitve za sekretarja, še posebej zaradi zanimivega sindikalnega premoženja, ki naj bi bilo vredno več milijonov evrov. Med "bogastvom" Semoličevih sindikatov najdemo številna stanovanja, dve počitniški hišici, sindikalni center ter zazidljivo in kmetijsko zemljišče v Mošnjah pri Podvinu v občini Radovljica.
Največja skrb sindikalnih voditeljev pa je morebitno novinarsko razkritje izginotja članskega denarja, česar naj ne bi bilo ravno malo. Tako naj bi se sindikalni liderji tresli od strahu, če se javno razve, kam je poniknil denar stavkovnih skladov, ki je menda izpuhtel z nakupi vrednostnih papirjev. Pri tem je zanimivo dejstvo, da se doslej še nihče ni lotil inšpekcijskega pregleda finančnega delovanja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pa tudi drugih sindikatov ne.
Po navedbah naših zanesljivih virov sta sindikaliste letos pretresli vsaj dve zadevi, ki naj bi med liderji povzročili tudi pravo paniko, menda največjo v zadnjih letih.
Prva drama se je zgodila meseca julija, ko je ustavno sodišče v postopku za oceno ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ, v delu, ki zadeva znižanje pokojnin določenim skupinam, zavrglo zahtevo štirih sindikatov, ki so zakonu očitali protiustavnost. Takrat naj bi na vseh teh štirih sindikatih, Zvezi svobodnih sindikatov, Sindikatu upokojencev Slovenije, Sindikatu državnih organov in Sindikat kulture Slovenije (Glosa) zavladalo komorno vzdušje. Na krizni sestanek, menda kar na sedež Zveze svobodnih sindikatov, naj bi po hitrem postopku prileteli Igor Lukšič, predsednik Delavske zveze pri SD Miloš Pavlica in poslanka Socialnih demokratov Andreja Črnak Meglič.
Mimogrede, izvolitve Igorja Lukšiča na funkcijo predsednika SD so se sindikalni voditelji, tako vsaj pravijo naši viri, razveselili z besedami "on je naš, vedno se je odzval na naša vabila".
Druga velika panika pa je bila prejšnji teden, ko so novinarski kolegi s spletnega portala Planeta Siol razkrili afero "Delavska hranilnica". Obelodanili so namreč, kako je hranilnica v lasti sindikatov svojemu predsedniku uprave Jožetu Stegnetu lani izplačala kar 217 tisoč evrov plače, člani nadzornega sveta, med njimi tudi nekateri zelo znani sindikalni funkcionarji, denimo Drago Ščernjavič, pa so si izplačali skoraj 30 tisoč evrov sejnin.
Med poznavalci politično-gospodarske scene se tudi precej špekulira, kdo iz tako imenovanega "Šaleškega lobija", daleč najvplivnejšega lobija v slovenski energetiki, stoji za najnovejšo referendumsko pobudo Branka Sevčnikarja, podpredsednika Sindikata dejavnosti energetike. Govori se, denimo, da naj bi pri zbiranju podpisov za razpis referenduma o Slovenskem državnem holdingu "deloval" Milan Medved, dolgoletni in zelo vplivni predsednik uprave Premogovnika Velenje, kjer naj bi doslej zbrali tudi največ podpisov. Prav tako se govori, da utegne svoj lonček v tej sindikalni vojni pristaviti tudi nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj ter nesojeni poslanec na listi Slovenske ljudske stranke Uroš Rotnik. Menda naj bi prav Rotnik pomagal "kuriti" Sevčnikarja, da je zbral podpise za vložitev referendumske pobude, zdaj pa naj bi se Rotnik ponudil vladni koaliciji za "mediatorja", da pomaga "umakniti" Sevčnikarjevo referendumsko zahtevo, v zameno pa naj bi dobil dobro plačano delovno mesto znotraj energetike …
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dušanu Semoliču Lidija Jerkič branimir štrukelj Milana Kučana Andrej Zorko goran lukic Igor Dernovšek Milan Utroša Janševe Igorjem Lukšičem Bojana Bugariča Rajko Lesjak Miloš Pavlica andreja črnak meglič Jožetu Stegnetu Drago Ščernjavič Branka Sevčnikarja Milan Medved Uroš Rotnik

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama zakulisja sindikatov. Ambiciozna Lidija Jerkič ruši večnega Semoliča